Chystáte se na dovolenou? Prohlédněte si před cestou „Mapu rizikových míst v ČR“

7. prosinec 2017

Odborníci zveřejnili minulý týden mapu nejrizikovějších míst na českých silnicích. O jakou mapu jde a jak se sestavuje?

Měření probíhalo na nejfrekventovanějších silnicích u nás, tedy dálnicích a silnicích prvních tříd. Dohromady jde o 6 500 kilometrů silniční sítě. Mapa ukazuje, jak vysoká je pravděpodobnost, že budete mít na daném úseku nehodu s vážnými následky. Při měření se totiž porovnávají data z nehod, při kterých byl někdo vážně zraněn, nebo dokonce zemřel, s takzvanými „vozokilometry“, tedy intenzitou, jak hodně je silnice využívána dopravou.

Mapa se aktualizuje každé tři roky, aby se předešlo nějakým výjimečným událostem – třeba hromadným nehodám. Ta aktuální ukazuje roky 2014 až 2016.

Mapa je připravovaná pro veřejnost, takže je opravdu přehledná. Rizika jsou rozdělena do pěti stupňů – od nízkého po vysoké. Vše je odlišeno barevně od zelené barvy přes žlutou, oranžovou až po červenou a černou. Na mapě tak hned krásně vidíte, na kterých silnicích byste měli být ve střehu.

Měření potvrdila to, co asi každý řidič v Česku ví – nejbezpečnější jsou dálnice. Velmi nebezpečné jsou pak také špatně čitelné, úzké silničky, kde jsou u krajnice různé překážky – stromy, reklamní poutače, různé nevhodně postavené propustky apod. Na nehodovost mají také velký vliv nepřehledné křižovatky a místa, která můžou řidiče, neznalého okolí, překvapit.

Ideální silnice by tak měla mít širokou krajnici bez překážek. Otázkou ale zůstává, jestli by takové úpravy nějak pomohly, protože řidiči mají tendenci na bezpečných silnicích zrychlovat a víc riskují.

Jak to vypadá v Ústeckém kraji?

U nás si, oproti minulému období, polepšil úsek z Teplic směrem k hranicím na Cínovec, který už není v kategorii vysoké riziko, ale jen v sekci středně vysoké riziko. Černá barva, tedy nejvyšší stupeň, ale zůstala pro úsek z Chomutova opět směrem k hranici, tedy na Horu sv. Šebestiána.

Mapu dopravních nehod najdete ZDE. Tak šťastnou cestu!

autor: Milan Král
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.