Chystá se architektonická soutěž na vybudování centra pro transformaci a inovaci Ústeckého kraje

28. leden 2022 09:56

Letos na podzim chce Ústecký kraj spustit architektonickou soutěž na vybudování tzv. transformačního centra. To má zastřešit aktivity na změnu regionu po ukončení těžby uhlí. Zajištění soutěže vyjde hejtmanství na víc než 8,5 milionu korun. Za vlastní přestavbu někdejší ústecké školy ve Staré ulici má kraj utratit na víc než půl miliardy korun.

Základní myšlenou transformačního centra je nastavení veřejných služeb, které jsou potřebné v našem kraji a posílení odborných kapacit v oblasti energetiky a datových služeb. To znamená, že chceme přijít s bezplatným sdílením potřebných dat pro další plánování,“ vysvětlila krajská radní Iva Dvořáková z ODS s tím, že vedle krajské datové služby Portabo mají být v transformačním centru i energetičtí poradci nebo krajské inovační centrum, tzv. ICUK.

Přestavbu školy chce kraj řešit architektonickou soutěží. Její příprava vyjde hejtmanství na víc než 8,5 milionu korun. Přípravu mezinárodní soutěže zajistí společnost MOBA Studio, ve které figuruje například architekt Igor Kovačevic.

„Pan Kovačevic se zároveň zabývá i revitalizací Terezína. Získali jsme ho v podstatě náhodou, podílí se na tom už asi dva roky. myslím si, že je to hvězda, pokud jde o tyto projekty, proto si myslím, že připraví tu soutěž skvěle,“ přiblížil náměstek hejtmana Jiří Řehák z uskupení Spojenci pro kraj.

Kritici transformačního centra pochybují o jeho smyslu

Výsledky soutěže očekává kraj na začátku příštího roku. Soutěž na architektonickou podobu centra vítá opoziční zastupitel Filip Ušák ze STAN. O potřebě tzv. transformačního centra má ale pochybnosti.

„Myslím si, že nám uniká celá řada nejrůznějších agend, které by měl kraj v rámci transformace využít – a můžu se bavit třeba o krajských školách nebo domovech důchodců, kterým mohly být pořízeny nejrůznější zelené technologie. Raději bych viděl tu transformaci u věcí, které budou mít reálný užitek a ne u transformačního centra, které v momentě, kdy bude hotové, tak vlastně budeme ztransformovaní,“ shrnul Ušák.

Práce na budování transformačního centra mají být hotové v roce 2026. Přestavba budov bývalé školy vyjde podle krajských dokumentů na víc než půl miliardy korun a většinu má hradit dotace z Fondu spravedlivé transformace. V něm je pro Ústecký kraj určených 16 miliard korun, které mají pomoci regionu s odklonem od těžby uhlí.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související