Ústecký kraj chce nalákat chybějící zdravotní sestry a lékaře na bydlení. Mediky má zase motivovat proplácení praxe

26. leden 2022 09:49

Nemocnicím Krajské zdravotní chybí podle vedení Ústeckého kraje na 200 zdravotních sester a zhruba 100 lékařů. Situaci by mohla změnit nabídka ubytování pro zdravotnické pracovníky. I proto chystá hejtmanství, společnost Krajská zdravotní a město Ústí nad Labem memorandum, které má zajištění bydlení pro sestry a doktory řešit a nabídnout jim tak nový benefit.

„Ústecký kraj se zavazuje k tomu, že pomůže městu s nějakými investičními potřebami, město se zavazuje, že se bude snažit vždy zapracovat část té kapacity pro potřeby Krajské zdravotní,“ uvedl po jednání městské rady, která už memorandum schválila, ústecký primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO.

Krajská zdravotní, která spravuje krajské nemocnice v Děčíně, Ústí nad Labem, Litoměřicích Mostě, Teplicích, Chomutově a v Rumburku vidí v nabídce bydlení další benefit pro nové zaměstnance. „Právě bydlení je podle nás zásadní pro plno mladých lidí,“ vysvětluje tisková mluvčí Krajské zdravotní Jana Mrákotová.

Zdravotní personál bude mít k dispozici byty i stavební pozemky

První byty by měla mít k dispozici Krajská zdravotní v opravované ubytovně v ústecké Čelakovského ulici. Další byty pak chce kraj vyjednat v budově bývalého rektorátu v ulici Hoření.

„Ty jsou luxusnějšího charakteru a myslím si, že je to trend – že ten náborový příspěvek, nebo ten bonus za to, že přijdete do Krajské zdravotní, nedostanou v hotovosti, ale dostanou ho v tom kvalitním bydlení, které jim zaplatíme na určitou dobu,“ říká krajský radní Radim Laibl z hnutí ANO.

Podobné možnosti bydlení chce kraj řešit i s městy Most nebo Děčín.

Medikům chce kraj začít proplácet praxe

Motivací budoucím zdravotníkům pak má být proplácení jejich praxí v nemocnicích, které kraj s Krajskou zdravotní chystá.

„Připravujeme tuto formu spolupráce. Aktuálně modelujeme, jak bude vše ve skutečnosti vypadat Chceme samozřejmě studenty motivovat tak, aby ti, kteří u nás vykonávají praxi a osvědčí se, neodcházeli jinam,“ dodala Jana Mrákotová.

S proplácením praxí studentům zdravotnických škol chce krajský radní Radim Laibl začít od příštího školního roku. Vše ale nejdřív musí projednat krajští zastupitelé.

Spustit audio

Související