Provozovatelé ski areálů v Ústeckém kraji čekají na víkendovou nadílku sněhu. Zlepšit by mohla situaci na hlavních svazích

21. leden 2022 11:36

Podle meteorologů by v Krušných horách mohlo během víkendu místy napadnout až dvacet centimetrů sněhu. Sněhovou nadílku vyhlížejí provozovatelé lyžařských areálů, ve kterých se ještě nepodařilo uměle zasněžit hlavní svahy. Například na Telnici na Ústecku, v Klínech na Mostecku nebo na Bouřňáku na Teplicku. V provozu už jsou ale i některá menší lyžařská střediska, například Alšovka a Mezihoří na Chomutovsku.

O víkendu budou v provozu všechna větší lyžařská střediska. Lyžaři si v nich ale zajezdí jen na vedlejších svazích. Podle Jindřicha Holingera ze ski areálu Telnice se nedaří zasněžit uměle tamní Slalomový svah, jednoduše proto, že technický sníh snadno rozfouká vítr. Se stejným problémem se potýkají na stejnojmenném svahu i na Bouřňáku na Teplicku. Oba areály tak budou o víkendu v provozu kromě hlavních svahů. Na Bouřňáku bude kromě Mikesky a Údolíčka sjízdná i Hrobská sjezdovka.

I na Klínech na Mostecku čekají, kolik napadne sněhu. Nepodařilo se totiž ještě dosněžit spodní část centrální sjezdovky. O víkendu tam tak bude v provozu jen vlek POMA. Pokud by během dneška nebo soboty připadlo větší množství sněhu, je možné, že v neděli by už lyžařské areály fungovaly naplno.

Jak to vypadá s běžeckými stopami

Podle Romana Fišera z Krušnohorského klubu nemá smysl upravovat stopy, pokud by měla přijít větší sněhová nadílka. Dnes proto upraví okruhy z Dlouhé louky na Fláje a Vysokou Mýť, to je asi 25 km, další okruhy ale upraví až podle víkendového počasí. Dnes by měly být upravené také některé stopy v okolí Telnice na Ústecku, které konkrétně, ale provozovatel Jindřich Holinger neupřesnil. I v okolí Klínů počítají s nasazením rolby na úpravu běžeckých stop, i tam to ale záleží na vývoji počasí.       

 

autor: Jan Beneš
Spustit audio