Churros s čokoládou

Suroviny: Na prstíky: 70 g másla na kousky nakrájeného, 1lžíce krupicového cukru, 120g hladké mouky, 3-4 vejce, slunečnicový olej, špetka soli a na obalování krupicový cukr. Na čokoládu: 120g hořké čokolády, 4 a půl deci mléka, 4 lžíce krupicového cukru, lžička kukuřičného škrobu.

Postup: Máslo, cukr a 2 až 2,5 deci vody svaříme na mírném ohni dokud se máslo nerozpustí. Potom přidáme teplotu a vsypeme najednou mouku a sůl. Vařečkou mícháme dokud se nám těsto nepřestane lepit na stěny hrnce. Stáhneme z ohně, necháme lehce vychladnout a po jednom vmícháme vyšlehané vejce. Vznikne nám lesklé, hladké těsto.
Ve fritéze zahřejeme olej na 190 stupňů. Těstem naplníme sáček a kousky těsta vytlačujeme rovnou do horkého oleje. Prstíky osmažíme dozlatova. Potom je vyjmeme a na kuchyňském papíru necháme odsát přebytečný tuk a obalíme je v krupicovém cukru.
Polovinu mléka svaříme na mírném ohni s nastrouhanou čokoládou až se čokoláda rozpustí. Druhou polovinu mléka smícháme s kukuřičným škrobem a pomalu ho přilijeme k čokoládovému mléku. Přidáme cukr a za stálého míchání vaříme ještě další 3 minuty (směs krásně zhoustne). Potom ji stáhneme z ohně a stále mícháme. Usmažené churros (prstíky) v čokoládě namočíme.

DOBROU CHUŤ VÁM PŘEJE PETR NOVOTNÝ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.