Chřipková epidemie ťuká na dveře

30. prosinec 2003

Už tento týden by mohla dorazit do Česka chřipková epidemie. Dosud se o ní mluvilo jen v Ústeckém kraji. Hygienikové ale varují, že s ní musejí počítat i jinde - například na Liberecku, Olomoucku a v Moravskoslezském kraji. V celé republice je teď evidováno asi 1300 nemocných na 100 tisíc obyvatel. O epidemii se přitom jedná, je-li v kraji v daném týdnu přes 2 000 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Na rychlé šíření respiračních chorob reagují zdravotnická zařízení. Návštěvy v nemocnicích ruší například na Sokolovsku a Karlovarsku. Ostrovská nemocnice zavírá dveře návštěvníkům právě dnes. Nemocnice v Sokolově a Ostrově se k omezení návštěv rozhodly pro to, aby chránily zdravotnický personál a pacienty. V průběhu vánočních svátků totiž významně narostl počet klientů navštěvujících ambulantního lékaře. Nemocnice v Karlových Varech zatím k podobnému opatření nepřistupuje.

O situaci byla informována Krajská hygenická stanice. Její pracovníci ale zatím pro další zdravotnická zařízení doporučení omezit návštěvy nevydali. Vše bude záležet na přesných čísslech od obvodních lékařů a z nemocnic, která budou k dispozici v závěru týdne.

autoři: ark , zdt
Spustit audio