Chrápání: příčiny a triky, jak proti němu bojovat

19. únor 2018

Chrápání je nepříjemný jev, který obtěžuje jak osobu, která chrápe, tak i její okolí. A nejde jen o zvukové projevy – chrápání může znamenat projev vážné nemoci!

Chrčivé zvuky, které někdo vyluzuje při spaní, jsou projevy vibrací v dýchacím ústrojí, nejčastěji jde o vibrace měkkého patra. K nim může docházet z mnoha důvodů. Třeba kvůli zúženému hrdlu. To mají především muži a právě proto jsou to oni, kteří chrápou častěji.

Velké tendence k chrápání mají lidé s obezitou, protože se jim usazuje tuk v oblasti v krku, což zhoršuje dýchání. Také věk hraje roli, protože ve starším věku ochabují svaly, což způsobuje vibrace v krku. Uvádí se, že zhruba jedna třetina lidí ve věku od 55 let má problémy s chrápáním.

K vibracím v krku dochází také po konzumaci alkoholu, kdy dochází k uvolnění svalů. Chrápání podporují také nemoci horních cest dýchacích, jako například katary a astma.

Nejzávažnější příčinou chrápání je spánková apnoe. Tento syndrom poznáte podle chrápání, které se střídá s několikavteřinovými až minutovými okamžiky ticha, kdy postižený nedýchá. Je dobré ho řešit s lékaři, protože tyto stavy mohou vyvolat onemocnění srdce nebo mozkovou mrtvici.

Jak odstranit některé příčiny chrápání?

Chrápání je bohužel velmi často následek nezdravého životního stylu. Kouření, obezita, alkohol, léky na spaní – to všechno jsou faktory, které chrápání podporují.

Pomoci od chrápání si můžete často i sami – máte-li nadváhu, zhubněte. Tuk v oblasti krku tlačí na dýchací cesty a to vyvolává chrápání. Omezte také alkohol a léky na spaní – obojí uvolňuje svaly krku a čelistí, a to pravděpodobnost chrápání také zvyšuje.

Můžete také zkusit změnit polohu při spaní. Velmi nevhodné je totiž spát na zádech, protože právě v této poloze se nejvíce projeví ochablé svalstvo a nejvíc vibruje měkké patro. Naučte se spát na boku, a pokud máte sklony se během spánku přetáčet na záda, našijte si na zadní část pyžama či noční košile měkký míček nebo houbičku na nádobí. Ty vám budou při poloze na zádech vadit a donutí vás přetočit se.

Také je dobré mít při spaní hlavu výše než nohy – to pomůžete snížit váhu, která působí na dýchací cesty, a tím se usnadní dýchání. Pozor ale: neřešte to polštářem pod hlavou navíc – to by mělo opačný efekt. Řešením je polohovací rošt nebo podložka pod horní polovinu těla. Nebo pomůže jednoduchý trik – podložte nohy postele na straně, kde máte hlavu, nějakou deskou.

Kapky, sprej a bylinky proti chrápání

Chrápání trápí zhruba 40 % populace. „Hlasitý spánek,“ se dá v mnoha případech ztišit pomocí léků i bylinek. V lékárně je bez předpisu k dostání několik druhů kapek či sprejů proti chrápání. Účinkují tak, že zvlhčují sliznice, což umožňuje snadnější průchod vzduchu dýchacími cestami a tím brání jejím vibracím.

Obezita (ilustrační foto)

Některé z těchto léčiv také obsahuje směsi bylinných výtažků (např. Eukalyptus nebo šalvěj) s pantenolem. Tato směs pomáhá zmírnit otok tkání v dýchacích cestách a zlepšit svalové napětí.

Pro správnou funkci sliznic ale můžete udělat i něco sami bez těchto léčiv. Dbejte na to, abyste spali v dobře větrané místnosti, která není přetopená a kde je vlhčí vzduch. Toho můžete docílit pomocí zvlhčovače nebo misky s vodou umístěné poblíž lůžka. Využít můžete i některé aromatické oleje, které mají uklidňující účinky, a při tom zlepšují prokrvení dýchacích cest a usnadňují dýchání. Z těchto olejíčků jsou vhodné například mátový, eukalyptový nebo levandulový. Můžete je nakapat do misky s vodou, nebo si je nakapejte na kus látky a tu si umístěte pod polštář.

Někdy je potřeba vyhledat pomoc lékaře

Pokud vás chrápání obtěžuje často, nebo dokonce trvale, není od věci navštívit svého obvodního lékaře, nebo přímo ambulanci ORL – tedy ušní–nosní–krční. Odborný lékař může s pomocí potřebného vybavení správně určit příčinu vašeho hlasitého projevu při spaní. Tou může být třeba nějaká překážka v dýchacích cestách, která při spaní vibruje a způsobuje tak chrápání.

Mohou to být třeba zvětšené nosní a krční mandle, příliš ochablé měkké patro, nebo problémy s nosní přepážkou. Tyto potíže se dají odstranit za pomoci chirurgické operace pod celkovou anestezií.

Velmi často se využívá i plastika měkkého patra pomocí laseru. Zákrok se provádí ambulantně v místním znecitlivění a po něm je nutno počítat se zhruba dvoutýdenní bolestivostí, která trochu připomíná angínu. Operace laserem bývá v 80 procentech úspěšná a není potřeba ji opakovat. Také je možné absolvovat radiofrekvenční termoterapii, která se provádí ambulantně a je vhodná k ošetření nosní sliznice, mandlí i měkkého patra.

Chrápání a nebezpečí jménem „spánková apnoe“

Maska proti chrápání

Chrápání není jen obtěžující, ale také v některých případech životu nebezpečné. V některých případech totiž může docházet i k přechodnému uzavření dýchacích cest a zástavě dechu. A to třeba hned několikrát za noc. Těmto stavům se říká syndrom spánkové apnoe.

Syndromu spánkové apnoe se věnuje čím dál více pozornosti, protože jeho výskyt v populaci stoupá. Ve chvíli, kdy je chrápání přerušováno krátkými či delšími pauzami, kdy člověk nedýchá, zhoršuje se okysličování krve a mozku a může díky tomu dojít až k infarktu myokardu.

Příznaky jsou nejen dočasné zástavy dechu, které přerušují chrápání, ale také nadměrná denní spavost, bolesti hlavy, únava přes den, sucho v ústech a absence snů. Pokud u sebe, nebo u někoho blízkého, máte podezření na syndrom spánkové apnoe, je na místě vyšetření ve spánkové laboratoři. Tam se jednu noc vyspíte a během spánku vám budou sledovány nejen chrápání, ale také EEG, krevní tlak, saturace kyslíku v krvi, srdeční frekvence, respirační pohyby hrudníku a břicha, vzduchové proudění při dýchání a pohyb dolních končetin.

Pokud vám bude syndrom spánkové apnoe odhalen, budete muset výrazně změnit životosprávu, zhubnout či podstoupit zákrok pro lepší průchodnost dýchacích cest. Velkým pomocníkem při léčbě je také speciální přístroj s dýchací maskou, který udržuje během spánku prostřednictvím vzduchotěsné masky trvalý přetlak v dýchacích cestách.

Vyšetření ve spánkové laboratoři, které není provedeno na základě doporučení odborného lékaře, si pacient hradí sám. Cena za něj se pohybuje zhruba od 600 do 800,- Kč. Tuto částku se ale rozhodně vyplatí investovat, zejména pokud vám chrápání a následné nevyspání působí potíže.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio