Chomutov chce letos začít budovat podzemní kontejnery na sídlištích, první vzniknou u tzv. „Experimentů“

15. leden 2020 12:09

Podzemní kontejnery na odpad chce letos začít budovat Chomutov na sídlištích. Jako první začne město se stavbou podzemních nádob u panelových věžáků na okraji města, tzv. „Experimentů“. Určeny budou výhradně na směsný odpad.

„S podzemními kontejnery začneme v sídlištních lokalitách. Z prověřování nám nejlépe vyšel ten prostor kolem „experimentů“. Vymysleli jsme tam takovou smyčku, kde by měla být v té první fázi realizována 4 sdružená místa, kde ty nádoby budou,“ říká náměstek chomutovského primátora David Dinda z hnutí Nový Sever.

Současné kontejnery u chomutovských „Experimentů“

 „Uvidíme, jaká s tím bude zkušenost, ne všude se to osvědčilo. Někde mají lidé tendenci nechávat ty odpadky vedle kontejnerů. Proto nebudeme primárně dělat kontejnery na separovaný odpad, ale na směsný komunální,“ doplňuje.

V sousedním Mostě budují podzemní kontejnery už déle než 10 let. V současné době tam mají 59 stanovišť.

„Zkušenosti s tím máme dobré. Výhodou těch podzemních nádob je především jejich větší objem. Kontejner nahradí přibližně 5 klasických nádob o objemu 1 100 litrů. Navíc jsou uzavřené a odpad z buch nemůže vypadávat. Vhazování do nich je jednodušší, hygieničtější a dostupnější,“ vypočítává výhody podzemních kontejnerů mluvčí Mostu Klára Vydrová.

Podzemní kontejnery začne Chomutov budovat v jarních měsících.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související