Chodce i řidiče v Ústeckém kraji trápí ledovka, klouzat to bude i v neděli

15. prosinec 2012

Hladké jako sklo jsou od sobotního rána chodníky a silnice. Řidiči by proto raději neměli vyjíždět. Ani chodci to ale nemají jednoduché.

V Ústeckém kraji se od rána staly desítky dopravních nehod, zejména na Litoměřicku. Ledovka si už vyžádala jeden lidský život. Při nehodě u Mostu zemřel čtyřiatřicetiletý řidič a jeho o deset let starší spolujezdkyně je vážně zraněná.

"Řidič pravděpodobně nepřizpůsobil rychlost vozu stavu a povaze vozovky a na namrzlé silnici narazil do sloupu tramvajového vedení. Na místě zemřel," uvedla mluvčí policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Kvůli ledu a sněhovým jazykům silničáři ráno uzavřeli silnice u Petrovic a Krásného Lesa na Ústecku. Silničáři už od noci silnice solí, na hlavních tazích je rozježděná břečka. Brzy ráno v Roudnici kamion nedobrzdil na stopce a vrazil do domu. Nehoda se obešla bez zranění.

V Teplicích to v sobotu dopoledne měli paradoxně jednodušší ti, kdo vyrazili do ulic autem, než lidé, kteří se za nákupy vydali pěšky. Zatímco silnice byly uklizené, chodníky pokrývala souvislá vrstva ledu.

Teplické chodíky a silnice pokryla ledovka

„Je to přímo strašné. Jdu pomalinku, ale stejně se bojím, že upadnu,“ strachovala se dopoledne starší paní. „Šla jsem strašně pomalu a raději po silnici,“ dodala další kolemjdoucí.

Lékaři operovali muže se zlomenou stehenní kostí, jinak ale v pěti největších nemocnicích v kraji počty zraněných nijak výrazně nestouply kvůli ledovce. Dopoledne uvízl osobní vlak mezi Mikulášovicemi a Panským na trati z Rumburku k hranicím a cestující museli počkat, až fréza odstraní sníh.

Ledovka a mrznoucí déšť na silnicích odrazily na Litoměřicku spoustu lidí od návštěvy předvánočních akcí. Méně jich oproti očekávání přijelo během dopoledne do Úštěka na tradiční Úštěcký advent. V Ploskovicích kvůli počasí pořadatelé dokonce zrušili plánované adventní trhy.

Meteorologové, kteří před ledovkou varovali, dnes snížili stupeň nebezpeční z extrémního na vysoký. Výstrahu ale prodloužili až do nedělní desáté hodiny. Varují nejen před ledovkou, ale i před náledím.

„Náledí vzniká tak, že máme mokrý povrch a teprve potom se ochladí pod nulu a voda zmrzne. Ledovka vzniká, když padají takzvané mrznoucí srážky, což je pochlazená voda, která po dopadu na podchlazený povrch okamžitě zmrzne,“ vysvětluje ústecký meteorolog Martin Novák.

„Z náledí koukají vrcholky nerovností, takže se po něm přece jen chodit dá. Po ledovce je to mnohem obtížnější, protože vytváří i hladký povrch, takže se není na čem zachytit,“ dodává.

Silničáři i policie stále upozorňují řidiče, aby raději nevyjížděli. Na hlavních silnicích je rozbředlý led, který ale večer a v noci může opět zmrznout.

autoři: Miroslav Zimmer , hau , tsch
Spustit audio