Chmelaři na Žatecku začínají s regenerativním hospodaření. Na chmelnice vypustili i stádo ovcí

3. srpen 2023 11:45

Na jedné z chmelnic na Žatecku se pasou ovce. Spásají luční květy a traviny, zaseté mezi řádky chmelových rostlin. To všechno patří do regenerativního zemědělství, které začali chmelaři na vyhrazených plochách testovat. Má pomoct s ozdravěním půdy nebo zadržením vláhy.

„Plocha je krásně spasená. Rostliny do výšky 1,5 metru jsou krásně okousány. Tím pádem je ve chmelnici víc vzduchu, takže nebude tolik trpět na plísňové choroby. Ta rostlina teď v podstatě vyživuje jen ta horní patra, kde chmel, a ne to, co už teď v podstatě nepotřebujeme,“ vysvětluje chmelař David Nesvadba.

Pochvaluje si své neobvyklé pomocníky – stádo osmi ovcí, které se pasou mezi řádky chmelových rostlin na chmelnici u Běsna.

Na chmelnici na Žatecku se pasou ovce

„Celková plocha, na které se ty ovce pasou, je 2,5 hektaru. My jim ale vždy ohradíme jen její menší část. A to pak postupně posouváme, podle toho, jak ten předchozí prostor spasou – ať ta plocha, kde jsou, je spasena intenzivně, a pak má čas se opět zregenerovat,“ vysvětluje Ivan Tučník, manažer udržitelnosti plzeňského pivovaru.

Právě to je smyslem regenerativního způsobu zemědělství, který chmelaři od letošního roku na několika místech pokusně zkoušejí.

„Tím, že je to vědecký výzkum, tak máme ty chmelnice ze všech úhlů pohledu pod dohledem – máme tu i meteostanici, půdní čidla, provádíme i půdní analýzy a vyhodnocujeme různé parametry chmele – dělá na tom Česká zemědělská univerzita. Srovnáváme to pak s chmelnici vedle, kde pěstujeme chmel konvenčně,“ dodává Tučník.

Pokus potrvá pět let, první výsledky by mohly být zhruba za 2,5 roku.

S regenerativním chmelařstvím na Žatecku pomáhají ovce
Spustit audio

Související