Chlorofyl - zabiják jarní únavy!

2. duben 2015

„Dejme zelenou zelené.“ Tak zní heslo pro dnešní minutku pro zdraví. Na jaře by se totiž měly hojně konzumovat zelené výhonky. Přinášejí našemu tělu mnohem víc, než jen vitamíny a vlákninu.

Zeleně zbarvené části rostlin poskytují našemu tělu barvivo - chlorofyl. Ten má, díky podobné struktuře, jako má naše krevní barvivo, mnoho úžasných vlastností.

Zvyšuje schopnost těla produkovat hemoglobin a tím se zlepšuje přenos kyslíku, působí protizánětlivě, napomáhá rychlejšímu hojení ran, podporuje imunitní systém, příznivě působí na krvetvorbu.

Zlepšuje také střevní peristaltiku a jeho přítomnost v trávicím traktu doslova zabíjí plísně, některé typy bakterií a virů. Výsledky experimentů z poslední doby navíc ukazují, že chlorofyl a jeho deriváty představují zajímavý potencionální prostředek v prevenci nádorových onemocnění.

Vzhledem k tomu, že chlorofyl naše tělo nezanáší toxiny a je snadno dostupný, můžeme ho považovat za téměř všelék.

Nejvíc chlorofylu obsahuje sladkovodní řasa Chlorella a také mladý ječmen. Přípravky z nich jsou dostupné v lékárnách nebo v internetových obchodech.

Jak už jsme ale říkali, není třeba investovat velké peníze do léků, stačí prostě konzumovat všechno, co je jedlé a zelené. Listová zelenina, bylinky a výhonky poskytnou dostatek chlorofylu, vitamínů a vlákniny, tolik potřebné pro jarní očistu těla.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio