Chleba s vločkami a semínky
Jen čas na kynutí…
Suroviny:
1 hrnek hladké mouky
půl hrnku žitné mouky
půl hrnku jemných ovesných vloček
1 hrnek vlažné vody
půl sáčku sušeného droždí
3 lžíce semínek – sezam nebo slunečnice nebo chia…
2 mokka lžičky soli
Postup:
- Do mísy prosejeme mouky, přidáme vločky, semínka a sůl, promícháme.
- Přilijeme hrnek vlažné vody a vařečkou zpracujeme hladké těsto.
- V teple pod utěrkou necháme 10 minut odpočinout, pak přemístíme do silikonové formy, nebo jiné formy, vyložené pečicím papírem a necháme 45 minut kynout. Nádobu překryjeme velkým hrncem.
- V troubě předehřáté na 190 stupňů pečeme – asi 50 minut až hodinu.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.