Chemička Unipetrol u Litvínova otevřela novou výrobní jednotku. Je pátá v Evropě

3. říjen 2022 15:22

Chemička Orlen Unipetrol v Záluží u Litvínova na Mostecku je pátým závodem v Evropě, který začal vyrábět tzv. dicyklopentadien. Látka se využívá v další průmyslové výrobě, například při výrobě barviv, lepidel, optických vláken nebo vrtulí větrných elektráren.

Nová výrobní jednotka stála více než 830 milionů korun a zaměstná 20 nových pracovníků. Její vznik připravovala firma přibližně od roku 2000. V roce 2007 kvůli hospodářské krizi na chvíli odložila plány na stavbu výrobní jednotky k ledu, posledních 10 let ale na jejím vývoji úzce spolupracovala s Vysokou školou chemickotechnologickou v Praze.

Odborníkům ze Záluží a akademikům z Prahy se podařilo přijít na novou technologii, kterou si nechali patentovat.

Dicyklopentadien totiž vzniká spolu s dalšími mnoha látkami při výrobě na etylenové jednotce jako vedlejší produkt. Odborníkům z chemičky ze Záluží se podařilo tuto látku izolovat pro využití v další průmyslové výrobě. Navíc ji umějí oddělit v různé kvalitě – právě toho se týká už zmíněný patent.

Poptávka po dicyklopentadienu ve světě roste

Vysoce čistý, až 94procentní dicyklopentadien se využívá pro výrobu polymerních látek, které se pak používají třeba na lopatky k větrným elektrárnám nebo jako součást lepidel, barviv, lékařských komponentů nebo obalových materiálů.

Unipetrol je podle vedení firmy teprve pátým výrobcem dicyklopentadienu v Evropě. Podle představitelů Orlen Unipetrolu vyrábí tuto látku například také společnost Shell v Holandsku, ve Francii ExxonMobil nebo italský Versalis.

V Litvínově by se mohlo vyrábět až 25 procent evropské produkce dicyklopentadienu. Po této látce je v současnosti po celém světě velká poptávka. Ta by měla podle analytiků Orlen Unipetrol do 10 let ještě vzrůst – v Evropě o 20, ve Spojených státech o 40 a v Asii dokonce o 60 procent.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související