Chatařská fazolová polévka

Tady už musíte umět aspoň nakrájet cibuli…Suroviny a postup: Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na lžíci sádla nebo oleje, poprášíme lžící hladké mouky, osmahneme, zalijeme litrem a čtvrt horké vody, dobře rozmícháme, přidáme 2-3 oloupané a na kostičky nakrájené brambory a vaříme asi čtvrt hodiny do změknutí. Pak přidáme scezené fazole z konzervy, dochutíme polévkovým kořením, dosolíme a necháme přejít var, na talíři můžeme vylepšit sekanou petrželkou. Doplňující triky – můžeme využít zbylé vařené fazole, můžeme vylepšit kolečky klobásy nebo nožičkou opečeného párku do každého talíře a můžeme taky na začátku zpěněnou cibuli poprášit mletou paprikou (libovolná kombinace sladké a pálivé).

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER A JARMILA MANDŽUKOVÁ!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.