Chanov, Janov, Předlice nebo Mojžíř… Ústecký kraj drží prvenství v počtu vyloučených lokalit

22. listopad 2018

Téměř třetina lidí, kteří v Česku žijí v ghettech, je v Ústeckém kraji. V tamních chudinských domech, ulicích a čtvrtích bydlí 36 až 38,5 tisíce lidí.

V regionu je celkem 89 takzvaných vyloučených lokalit. Právě takováto čísla uváděla zpráva ministerstva pro lidská práva České republiky v roce 2015. I když se vláda i přední představitelé kraje a měst snaží s vyloučenými lokalitami bojovat. Boj je velice pomalý a těžký.

V roce 2006 bylo v Ústeckém kraji napočítáno celkem 63 vyloučených lokalit. O téměř 10 let později už jich bylo o 26 víc. Ghetta jsou větší – bývají to celá městská sídliště.

Odpadky a nepořádek v ústeckých Předlicích

Mezi šesti městy s největšími problematickými místy jsou z Ústeckého kraje čtyři. Stačí jmenovat sídliště nebo čtvrti Chanov, Janov, Předlice a Mojžíř. Zatímco v Česku ve vyloučené lokalitě žije v průměru 188 lidí, v Ústeckém kraji je to 471.

Poprvé se o problému vyloučených lokalit začalo hlasitě diskutovat v roce 2011 po nepokojích na Šluknovsku.

Podle zprávy z roku 2015 ghett i jejich obyvatel v Česku přibývá. Zatímco v roce 2006 byly takových míst tři stovky a žilo v nich na 80 tisíc lidí, nyní jich je přes šest stovek a mají až 115 tisíc obyvatel.

Spustit audio

Související