V Chanově půjde k zemi další panelák. Jeho obyvatelé se přestěhují do kontejnerových domků

30. červenec 2018 13:37

Most chce zbourat další panelový dům na sídlišti Chanov, kde žijí převážně sociálně slabí. Dům je z poloviny neobyvatelný: chybí okna a dveře nebo zábradlí na balkonech.

Ve druhé polovině domu žije 18 rodin. Ty chce město přestěhovat do kontejnerových domků. Nájemníci polovybydleného bloku 3 se nejdřív báli toho, jak bude nové bydlení vypadat. Když ale viděli fotografie podobných staveb z jiných míst, nápad se některým z nich zalíbil.

Nápad se líbí i řediteli chanovského Domu romské kultury Martinovi Nebesařovi, který místní dobře zná a umí odhadnout jejich reakce a chování: „Myslím si, že je to jedno z těch lepších řešení. Kontejnerové bydlení má jednu výhodu, že je to hotové rychle a pohotově.“

Kontejnerové domky, jaké plánuje v Chanově vystavět mostecký magistrát

Most nechal v minulosti zbourat na chanovském sídlišti už tři vybydlené panelové domy, ty byly ale prázdné a nikdo v nich nebydlel.

Inspiraci našlo město v Německém Hamburku, kde postavili pro chudé a imigranty jednopatrové domky z kontejnerů.

„Uvidíme, jak se to bydlení osvědčí. Myslím si ale, že se bude líbit a bude to možná lepší bydlení, než mají ti lidé v dnešní době,“ doplňuje Jan Paparega, primátor Mostu za hnutí Severočeši Most.

Budou kontejnerové domky řešením i jinde v Mostě?

Byty v kontejnerech budou podle něj vybaveny standardně: „Mělo by tam být sociální zařízení, malá kuchyňka a napojení na sítě. Otázkou zůstává, jak bude řešena dodávka teplé vody, možná nějakým průtokovým ohřívačem. I v tomto směru počítáme s tím, že to bude vybavení odolné před vandaly.“

V budoucnu chce Most zbourat ještě další dva panelové domy v havarijním stavu, pokud se kontejnerové bydlení osvědčí, město počítá s jeho rozšířením.

Nejasná je zatím cena domků. „Tu cenu máme nějak namodelovanou, jde o tom, jak má dispozičně ten byt vypadat, jestli to bude 2+1, 3+1. Záleží také na tom, jaké informace dostaneme z odboru sociálních věcí o tom, jak početné jsou rodiny, které bydlí v bloku 3,“ dodává Paparega.

Pokud Most získá dotaci na demolici a zastupitelé schválí zařazení vybudování kontejnerových domků do rozpočtu na příští rok, mohli by se rodiny ze zdevastovaného domu stěhovat v létě 2019.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související