Čeští senioři stále častěji cestují do zahraničí. Na pobytové a poznávací zájezdy jich loni vyjelo více než půl milionu

12. květen 2023 09:43

Senioři stále častěji cestují do zahraničí. Potvrdila to data Asociace cestovních kanceláří. Nejčastěji míří na pobytové a poznávací zájezdy letecky. Podle statistik preferují místa z dávnou historií, například jih Evropy, ale i Afriku nebo střední Ameriku. Na Mostecku tvoří senioři až třetinu všech klientů tamních cestovních kanceláří.

„Jezdíme každý rok. V zimě na lyže, do Alp, bohužel, protože jsou zatím nejlevnější a nejekonomičtější,“ popisuje Zdeněk Bejšovec z Litvínova na Mostecku.

Důchodu si užívá čtvrtým rokem. S manželkou vyráží každoročně na poznávací zájezdy, stará se o dům a zahradu, zajímá se o historii. Jak říká, aktivních seniorů má kolem sebe stále hodně. „Pokud se ohlédnu po vrstevnících, tak žijí tak aktivně, že to je až někdy téměř neskutečné,“ konstatuje s úsměvem.

Senioři tvoří až třetinu zákzníků cestovních kanceláří

Zaměstnanci cestovních kanceláří v Mostě potvrzují, že senioři tvoří až třetinu ze všech zákazníků. Souhlasí s tím i Petra Škrobálková z jedné z mosteckých cestovních agentur: „Jedná se především o letecké zájezdy – už ne ty poznávací, ale letecké. Nejčastějším požadavkem je all-inclusive, tedy plná penze včetně nápojů. Prostě chtějí servis.“

Že jsou senioři pro cestovní kanceláře vyhledávanou skupinou zákazníků, potvrzuje také předseda Asociace cestovních kanceláří České republiky Jan Papež: „Takových klientů odcestovalo na pobytové zájezdy v loňské sezóně cirka 350 000, na poznávací zájezdy to pak bylo kolem 200 000 lidí. Jsou to čísla, která jsou určitě zajímavá.“

Finance na cestování nejsou problém

Do Klubu seniorů v Mostě dochází pravidelně více než 1000 členů. Podle předsedkyně klubu Elišky Moscatové chtějí senioři rok od roku více aktivit. „Mohou si to dovolit. Nejsou odkázáni na to, že by živořili, že by si nemohli dovolit nějakou aktivitu z finančních důvodů,“ shrnuje Moscatová.

Městská knihovna v Lounech v rámci Univerzity třetího věku se studenty seniory cestuje po celém světě. Veškeré náklady si zájemci hradí sami a zájem je podle ředitelky knihovny Dagmar Kučerové obrovský. „V roce 2024 se chceme vydat na velkou cestu do Austrálie a na Nový Zéland. Co se týká toho finančního krytí, vychází to pro jednoho toho účastníka na zhruba 100 000 korun,“ přibližuje.

Čeští senioři si podle asociace cestovních kanceláří nejčastěji v zahraničí objednávají čtyřhvězdičkové hotely.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související