Českému Švýcarsku se podařilo odstranit kalamitní dřevo před rojením kůrovce. Obává se ale kůrovců ze Saska

14. květen 2018 09:15

V národním parku České Švýcarsko mají obavy z kůrovcové kalamity. Sousední Saské Švýcarsko se škůdcem totiž bojovat nebude. Česká správa parku se proto snažila co nejrychleji kalamitní dřevo vytěžit.

V Českém Švýcarsku po dvou vichřicích zůstalo ležet asi 19 tisíc kubíků dřeva. Vedení parku se snažilo dostat ho z lesa ven před rojením kůrovce.

„Kalamitní dřevo už máme prakticky z lesa venku, to se nám podařilo. Teď pokračujeme v těch nahodilých těžbách – když máme nějaké kůrovcové stromy, tak je z lesa odvezeme. To první kůrovcové rojení bylo zhruba před 14 dny. O tom, jak intenzivní bylo, se dozvíme zhruba za měsíc,“ říká mluvčí parku Tomáš Salov.

Problém může být přístup sousedního německého parku Saské Švýcarsko, tam se totiž rozhodli s kůrovcem nebojovat.

„Je důležité, jak se to pojmenuje. Někdo tomu říká kůrovcová kalamita, u nás to vnímáme tak, že ten kůrovec koriguje nemocné smrky,“ říká mluvčí parku Hanspeter Mayr.

„Z postupu parku máme obavy, ale rozhodnutí nezměníme, je to riziko pro všechny v okolí,“ říká mluvčí společnosti Lesy České republiky Eva Jouklová a dodává: „Kůrovec v Ústeckém kraji nejvíc ohrožuje lesy na lesních správách Rumburk, Děčín a Žatec.“

Kůrovec ale nedělá vlastníkům a správcům lesů zdaleka tak hluboké vrásky jako velké sucho a nedostatek vody, které lesy trápí už šest let. Nejhorší situace byla v roce 2015 a letošní duben byl nejteplejším od roku 2013.

Spustit audio

Související