Česká Kamenice se pustila do rekonstrukce památkově chráněné hrobky rodiny Preidl

12. červen 2023 09:40

Česká Kamenice na Děčínsku zahájila rekonstrukci vnitřních prostor hrobky továrnické rodiny Preidl v tamním parku u poutní kaple Narození Panny Marie. Zvenku sice vypadá stavba celkem zachovale, předchozí necitlivá rekonstrukce exteriéru budovy ale zapříčinila, že se v mauzoleu začala držet vlhkost. Vnitřní malby, omítky a mramorové obklady tak začaly opadávat.

„Bylo to tu bohatě zdobené freskami, ale ta vlhkost udělala své,“ ukazuje na oprýskané fresky v kopuli hrobky kameník a štukatér Robert Gaube.

Odborníci z firmy Restaurátoři s.r.o. už posbírali a roztřídili kusy dlažby, mramoru, vitráží a dalších věcí, které se válely všude po zemi. V první fázi, která bude trvat zhruba dva roky, se zaměří na přirozeného odvětrávání mauzolea.

Potřeba bude také obnovit jílovou izolaci a svést vodu z chrličů, která pod památkově chráněný objekt zatéká. „Aby tam seshora neteklo a dole aby to tam dýchalo,“ vysvětluje nezávislý starosta Jan Papajanovský.

Dodává také, že na první etapu záchrany malebné hrobky dostalo město dotaci od Ústeckého kraje. „První etapa rekonstrukce bude stát necelé tři miliony korun,“ dodává Papajanovský.

Záchrana hrobky bude trvat několik let. „Nešťastnou shodou náhod nejsou zachované vlastně žádné fotografie původního vnitřního stavu hrobky – to znamená, že to bude detektivní práce, vypátrat, jak to tam vlastně původně vypadalo,“ dodává starosta.

Restaurátoři proto doufají, že se jim možná někdo s nějakou fotografií interiéru přeci jen ozve. „To by nám strašně pomohlo, jako všem,“ dodává ještě mistr kameník a štukatér.

Celkově vyjde rekonstrukce zajímavé hrobky továrnické rodiny Praidl na osm milionů korun.

Spustit audio

Související