Češi v ohni světové války

28. říjen 2008

Zvu vás během následujících padesáti minut do časů, kdy se samostatný československý stát rodil - do let války, pro kterou se později vžil název první světová.

Přiblížit si toto období můžete nejen poslechem Severočeského Atlasu, ale třeba také návštěvou muzea v Roudnici nad Labem. Právě tam v těchto dnech pomalu končí výstava, věnovaná českým a slovenským vojákům na všech frontách první světové války. A tak tento pořad věnujeme alespoň zvukové prohlídce této výstavy. Britský historik a v letech 1916 až 1922 ministr školství Herbert Albert Laurens Fischer je autorem rozsáhlých třídílných Dějin Evropy, které vyšly ve Velké Británii poprvé v roce 1935. V nich se ke vzniku našeho státu vyjádřil takto: "Pravděpodobně nejvýraznějším pomníkem úspěchu válečné propagandy je náhlé vynoření se republiky Československé. Většina států byla vytvořena mečem či vyrostla z kolonizace. Československo je dítětem propagandy." Fischer má i nemá pravdu. Nebýt Masarykovy, Benešovy a Štefánikovy mohutné zahraniční akce, nikdo by asi dnes o Československu nevěděl. Ale Masaryk, Beneš, Štěfánik ani další lidé v zahraničí by mnoho nezmohli, kdyby na své straně neměli desetitisíce českých a slovenských vojáků, přebíhajících do zajetí a vytvářejících naši zahraniční armádu - legie. Pro vítězné mocnosti to byl velký argument - stát sice neexistuje, ale jsou zde tisíce lidí, ochotných za takový stát bojovat. Naše státní území jsme si skutečně na Rakousku nevybojovali. Ale na frontách po celé Evropě Češi i Slováci opravdu válčili. Tohle období připomíná i výstava v muzeu v Roudnici nad Labem s názvem Češi v ohni světové války, kterou mne provází ředitel muzea Jan Mrázek.

autor: David Hertl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.