Červená řepa zapečená s masem
Už staří Římané… Opravdu už antický Řím červenou řepu znal a využíval nejen jako potravinu, ale i jako lék. A není divu, báječně působí na naše cévy i játra, podporuje červené krvinky a tím se tělu dostává více kyslíku!
Suroviny:
4 řepy
200 g mletého masa
šálek uvařené rýže
1 cibule menší
sklenka kysané smetany
sůl
pepř
tuk na pečení a pod cibuli
Postup:
1. Řepy omyjeme a dáme zabalené do alobalu na plechu péci.
2. Na lžíci tuku zpěníme nakrájenou cibuli a smícháme ji s uvařenou rýží a mletým masem, osolíme, opepříme.
3. Upečené řepy oloupeme, opatrně lžičkou vykrojíme střed, naplníme masovou směsí, naskládáme do vymazané zapékací misky a zhruba 20 minut pečeme v troubě. Nakonec přelijeme kysanou smetanou a necháme ji ještě chvíli prohřát.
Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.