Celerová krémová polévka
Doplníme tyčinkami z listového těsta.
Ingredience
- 200 g celeru
- 2 brambory
- 1 střední batát
- 1 kyselejší jablko
- 1 stroužek česneku
- 1-2 lžíce másla
- 200 ml šlehačky
- sůl, bílý pepř
- tyčinky z listového těsta upečené předem, vejce, sůl, kmín
Postup:
- Rozehřejeme máslo a opečeme na něm nakrájený celer, brambory, batát, oloupané jablko i česnek, osolíme, mírně opepříme.
- Zalijeme půl litrem slepičího vývaru (může být i z bujonové kostky) a vaříme.
- Mezitím listové těsto nakrájíme na tyčinky, potřeme je rozkvedlaným vejcem, posolíme a posypeme kmínem. Pečeme v troubě předehřáté na 190-200 stupňů Celsia.
- Když je zelenina měkká, polévku rozmixujeme, přidáme šlehačku a už jen necháme přejít var. Na talíře přidáme tyčinky z listového těsta nebo je necháme na misce, aby si strávníci brali podle chuti.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.