Času k nastudování materiálů jsme měli dost, brání rozhodnutí o Hadích lázních šéf rozkladové komise

31. srpen 2019

Žádný podpis, ani datum. Tak vypadá stanovisko k Hadím lázním, ve kterém se rozkladová komise složená především z advokátů usnesla na zrušení statusu kulturní památky. Případ projednala na pokyn exministra Staňka v poslední den jeho funkce. Dvoustránkový dokument  posloužil jako podklad pro definitivní verdikt tehdejšího šéfa resortu.

„Dospěl jsem k závěru, že památkově hodnotné prvky exteriéru objektu a jeho tvar, objem a výška jsou již dostatečně chráněny ochranným režimem městské památkové zóny,“ napsal ve svém rozhodnutí z 31. července Staněk, který tak zvrátil původní zamítavé stanovisko ministerských úředníků.

Zvrat v případu nastal po deseti letech rozhodování. Server iROZHLAS.cz proto ve spolupráci s Radiožurnálem oslovil všechny členy rozkladové komise, aby své rozhodnutí zdůvodnili a řekli, jak jednání probíhalo a zda museli rozhodovat ve spěchu bez dostatečné znalosti teplického objektu.

Jednání po e-mailu

Postup členů rozkladové komise, která je poradním orgánem ministra pro správní řízení, hájil především její předseda a současně šéf legislativního odboru resortu Jan Hubka. Ten serveru iROZHLAS.cz řekl, že v jednání takzvaně per rollam, tedy korespondenčně, nevidí nic nestandardního.

„Případy projednávané ‚per rollam‘ jsou obvykle projednávány ve velmi krátkém časovém termínu, jinak by byly projednány na řádném zasedání rozkladové komise, které se koná zhruba jednou za dva měsíce,“ popsal Hubka.

Podnikatel a majitel Hadích lázní Jaroslav Třešňák loni sponzoroval předvolební kampaň prezidenta Miloše Zemana. Přispěl letáky v hodnotě přes tři miliony korun. Že by ke zvratu v deset let se táhnoucím sporu o Hadí lázně přispěly možné kontakty Třešňáka na Hrad, odmítl prezidentův kancléř Vratislav Mynář.

K nastudování materiálů měli podle Hubka členové dostatek času, a to i přesto, že o rozkladu podnikatele Třešňáka jednali jen šest dní poté, co dorazily na ministerstvo. „S ohledem na předchozí typově obdobné případy projednávané rozkladovou komisí. To znamená kulturní památka versus plošná památková ochrana, existoval dostatečný čas,“ doplnil.

Hubka tak odkazoval na to, že lázeňský objekt je podle stanoviska komise už nyní dostatečně chráněn v rámci městské památkové zóny v centru Teplic. V případě vnitřních prvků Hadích lázní ovšem došla k závěru, že kvůli havarijnímu stavu nemovitosti pozbyly architektonické hodnoty, a není tak důvod chránit Hadí lázně dále jako kulturní památku.

‚Byl to šok‘

Jenže s tím nesouhlasí památkáři a i další zástupci kulturní obce. Server iROZHLAS.cz a Radiožurnál se na názor zeptal některých členů další ministerské komise, která posuzuje právě žádosti o zrušení památkové ochrany a kterou tvoří odborníci na architekturu.

„Když padlo to rozhodnutí, doslova mě to šokovalo. V Teplicích je to jedna z klíčových lázeňských budov. Je to opravdu velmi cenná, empírová stavba. Myslím, že je to vysloveně špatné rozhodnutí,“ řekl pro iROZHLAS.cz historik architektury a předseda dané komise Karel Kuča.

Když se rozhodovalo o původní žádosti Třešňáka, kterou podal loni v lednu už podruhé, do této komise se případ podle Kuči nedostal. „Tam, kde ministerstvo nemá pochyby, tak nám to nedává. Dává nám zejména problematické a komplikované případy, kde to není jednoznačné,“ doplnil.

Zvrat po 10 letech

Proč tedy u rozkladové komise nastal obrat? Její šéf Hubka na přímý dotaz, na jakou stranu se během jednání přiklonil on osobně a proč, neodpověděl. „Hlasování jednotlivých členů rozkladové komise v konkrétních věcech není veřejné, a proto o něm nebudeme informovat,“ uvedl pouze.

Stejně tak se k Hadím lázním nechtějí vyjadřovat i další členové komise. Třeba advokáti Lukáš Zdvihal a Michal Žižlavský shodně uvedli, že nepovažují za vhodné celou záležitost komentovat. Další členka komise, divadelnice Renata Švrčková alespoň odmítla, že by je ministr svým krokem dostal pod tlak. „Nezlobte se, nebudu se k tomu vyjadřovat. Pod tlakem jsem se ale necítila,“ řekla.

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio