Carl Hermann Wolfrum – osvícený podnikatel z ústecké textilní dynastie

21. únor 2024

Továrník Karl Hermann Wolfrum patřil k úspěšným pokračovatelům ústecké textilní dynastie založené v 19. století jeho dědečkem Karlem Georgem Wolfrumem.

Narodil se v roce 1872 v Ústí nad Labem. Jako mladík byl po studiích v Drážďanech poslán na zkušenosti do světa. Navštívil USA, Japonsko, Francii a Střední východ.

Nebylo mu ještě 30 let, když převzal prosperující továrnu na vlněné látky s barvírnou a tkalcovnou, která měla v Evropě velmi dobrý zvuk. Zaváděl zde nové výrobní metody.

V roce 1902 založil přádelnu v Boleticích na Děčínsku. V letech 1910 až 1914 postavil v ústecké Tovární ulici nové průmyslové budovy. Na vlastní náklady zde provedl vrty a zřídil první ústecký termální pramen.

Když jeho žena čekala šesté dítě, nechal v ulici Velká Hradební postavit honosnou rodinnou palácovou vilu. Dnes v ní sídlí Severočeská vědecká knihovna. Wolfrumové se z ní odstěhovali po válce, když jim byl majetek znárodněn.

Carl Hermann Wolfrum byl, stejně jako jeho předchůdci, osvíceným podnikatelem, který dbal i na dobré podmínky svých zaměstnanců. Postavil jim obytné domy, opatrovnu pro kojence, nemocenskou pokladnu i hřiště.

Poslední roky prožil v Bavorsku, kde v roce 1956 zemřel.

autor: Milan Knotek
Spustit audio

Související