Carl Georg Wolfrum – zakladatel ústecké textilní dynastie a politik působící v Ústí nad Labem

24. leden 2024

V bavorském Hofu se v roce 1813 narodil zakladatel ústecké textilní dynastie – Carl Georg Wolfrum.

Carl Georg Wolfrum pocházel z nuzných poměrů a vyučil se barvířem. Pak se vydal na zkušenou do světa. Navštívil Německo, Švýcarsko a Francii.

Jelikož se v Paříži seznámil s dělnickými aktivisty a přijal liberální myšlenky, stal se pro domácí režim nebezpečným. Po návratu mu byl proto zakázán vstup do Berlína. Podnikat proto začal v Sasku, kde se oženil a zřídil barvírnu bavlny.

V roce 1843 se odstěhoval do Ústí nad Labem. Založil tam tkalcovnu a barvírnu látek, ve které spustil první parní kotel ve městě. Ty se postupně rozrostly ve velkou textilní továrnu. Podíl měl také v Duchcovském uhelném spolku. Brzy byl jedním nejbohatších podnikatelů ve městě.

Wolfrum se rovněž výrazně angažoval v politice. Stal se radním a náměstkem primátora zodpovědným za finance.

Velké zásluhy má na zavedení plynového osvětlení, vybudování spořitelny a železniční vlečky na Labi. S přáteli také založil místní týdeník Aussiger Anzeiger.

Byl prvním Ústečanem zvoleným do zemského sněmu. Jako poslanec vídeňské Říšské rady působil jako generální šéf jejího rozpočtu.

Za zásluhy o rozvoj země obdržel Carl Wolfrum Řád železné koruny 3. třídy.

Zemřel v Ústí nad Labem v roce 1888. Podnik převzali jeho synové. V ústecké ulici Na Schodech postavili honosnou vilu, ve které dnes sídlí Český rozhlas Sever.

autor: Milan Knotek
Spustit audio