Bylinkové bramboráky

1/2 kg brambor, šťáva z půlky citrónu, 5 vajec, 2 lžíce oleje, 8 dkg mouky, 8 jarních cibulek, 4 lžíce oleje na smažení, 1 svazek petrželky, 15 dkg netučného tvarohu, 10 dkg brynzy, 1 dcl smetany ke šlehání, sůl, pepř a špetka cukru

Postup: Brambory oloupeme a nastrouháme nebo rozmixujeme spolu s citrónovou šťávou, lžičkou soli, 1 dcl vody, s vejci, olejem a s moukou. Vše smícháme až vznikne řídké těsto.

Cibulky oloupeme, oddělíme zelenou část a pokrájíme na kolečka a v pánvi osmahneme na oleji. Pak cibulku vyndáme a rozdělíme jí na 4 části. Teď usmažíme 4 bramboráky. Do pánve na rozpálený olej vlijeme vždy čtvrtinu těsta, které posypeme čtvrtinou smažené cibulky a z obou stran opečeme. Bramborák vyndáme a udržujeme ho v teple.

A nakonec si uděláme bylinkový krém: Pažitku a zelenou část těch jarních cibulek pokrájíme na kolečka a smícháme s tvarohem, s brynzou, solí, pepřem. Nakonec přidáme ušlehanou smetanu. Bramboráky naplníme tímto bylinkovým krémem a ozdobíme pažitkou.

autor: Petr Novotný

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.