Bugatsa
Suroiviny: 1 a 1/2 l mléka, 5 žloutků, 350g moučkového cukru, 180g hrubé mouky, 350g lístkového těsta rozváleného na 4 papírově tenké placky (nebo filo), 60g másla, mletá skořice, moučkový cukr, rozpuštěné máslo na polití listového těsta.
Postup: Ohřejeme mléko (ale neuvádíme do varu), ušleháme žloutky a vmícháme do nich cukr a mouku, až se vytvoří hustý krém. To vše za stálého míchání vlijeme do horkého mléka a znovu postavíme na mírný oheň. Mícháme tak dlouho, dokud se nevytvoří hustý, vláčný krém. Přidáme máslo a odstavíme z ohně, aby krém vychladl. Na dobře vymazaný pekáč položíme polovinu těstových listů, přičemž každý list důkladně pokropíme máslem. Vlijeme na ně krém tak, aby rovnoměrně pokrýval celou plochu. Přikryjeme ho zbylými těstovými listy tak, aby krém nepřetékal. Nezapomeňte každou horní stranu listů pokropit máslem. Okraje těsta zahneme opatrně dovnitř. Ostrým nožem naznačíme zářezy porcování, tedy jakousi mřížku na vrchních dvou listech. Potom povrch bugatsy přikryjeme pergamenovým (svačinovým) papírem, který saje olej. Rozehřejeme troubu na nejvyšší stupeň a vložíme pekáč do trouby. Ihned ztlumíme teplotu na střední stupeň. Pečeme tak dlouho, dokud není těsto pěkně zlatavé a křupavé. Asi 30 minut. Ještě za tepla posypeme hojně bugatsu moučkovým cukrem smíchaným se skořicí. Podáváme teplou i studenou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka