Budyni nad Ohří ovládly středověké Burgundské války

12. srpen 2012

Řinčení mečů, středověká hudba z Bretaně i směsice italské a francouzské módy konce 15. století. To všechno mohli sledovat návštěvníci vodního hradu v Budyni nad Ohří celou sobotu, při tzv. Burgundských válkách, které propukly v Budyni už druhým rokem.

Za branou hradu na nádvoří, tančila skupina Rond ukázky z dobových burgundských tanců konce 15. století. V táboře švýcarských pěšáků popíjeli anebo se povalovali vojáci a čekali až započne bitva.

Hrají Peregríni a redaktor Jan Beneš využívá chvíle a usedá ke dřevěnému stolu s Martinem Pospíšilem, který celou akci organizuje: "Burgundské války proto, že to tu organizuje sdružení, které se snaží rekonstruovat v maximálně verné podobě švýcarskou pěchotu z let Burgundských válek, kdy švýcarská milice byla jednou z nejmocnějších sil v Evropě."

Právě zbraní bylo k vidění velké množství. Nadšenci historie si je většinou vyrábějí sami a chtějí být co nejvíc autentičtí. Například jako při výrobě šípu, který po zásahu cíle vzplane.

A patnácté století za hradbami budyňského vodního hradu se líbilo i dětem a dospělým: "jsou tady pěkní rytíři s pěknými zbraněmi a stany, perfetkní nálada, krásné počasí, není co dodat.."

autor: Jan Beneš
Spustit audio