Budoucím lodníkům kvůli úlevě ministerstva školství u zkoušek hrozí, že nebudou smět jezdit na Rýnu

8. únor 2021 14:19

Letošní závěrečné zkoušky pro učňovské obory budou jiné než ostatní roky. Ministerstvo povolilo, že místo tří zkoušek – tedy ústní, písemné a praktické – mohou učni složit zkoušky dvě. To je ale velký problém například na unikátním oboru Lodník v Děčíně. Žáci totiž dostanou povolení jezdit na Rýnu jen na základě tří složených zkoušek.

„Hodně nám toho uteklo., Nemyslím si, že to stihneme dohnat,“ obává se prvák lodního učiliště v Děčíně Jakub Gelák.

„Jestliže těm učňům z těch třech let jeden rok schází, tak to se nedožene,“ potvrzuje jeho názor vedoucí odborného výcviku Rudolf Špaček.

„Odborný výcvik je ten největší průšvih, protože soustruh dát dětem domů nemůžeme,“ krčí rameny ředitelka učiliště Jana Férová.

Budoucím lodníkům hrozí kvůli nařízení ministerstva školství neuznání mezinárodní kvalifikace

Svízelnou situaci s nedostatkem potřebné praxe teď řeší na učňovském učilišti tak, že si mistři zvou studenta každý den na tříhodinovou individuální praxi v dílně.

„Vychází to tak, že mám dva žáky každý den. Tak aspoň vidím, jak logicky přemýšlejí a jestli chápou to téma, která s nimi probírám. Zjistím také, jestli je ten studen schopen dělat sám nebo hledat v tabulkách,“ říká učitelka odborného výcviku Jarmila Galová.

Tři zkoušky jsou potřeba pro mezinárodní uznání kvalifikace

S odbornou praxí si tedy na učňáku nějak poradili, větší vrásky jim ale dělá nejnovější nařízení ministerstva školství, které umožňuje žákům složit jen dvě závěrečné zkoušky.

„Ministerstvo tlačí všechno k tomu, aby to dopadlo dobře a ti žáci studium dokončili,“ komentuje ředitelka učiliště Jana Férová a dodává, že zrovna pro jejich unikátní obor lodník je to velký problém: „My jsme vázáni mezinárodním uznáním té kvalifikace – tedy, kromě jiného, i té závěrečné zkoušky, která musí mít tři části. V případě, že praktickou zkoušku nevykoná, napíše se mu to do plavební knížky a nebude mu uznána kvalifikace.“

Na učilišti se museli dohodnout, jak s celou situací naložit. „Žák si sám rozhodne, jestli tu praktickou, nebo tu písemnou, zkoušku vykoná, nebo ne,“ konstatuje Férová.

K závěrečným zkouškám budou podle ministerstva připuštěni ti studenti, kteří úspěšně ukončili první pololetí v posledním ročníku.

Spustit audio

Související