Budoucí lodníci v Děčíně skládají závěrečné zkoušky. Jde o unikátní obor, jediný v republice

9. červen 2016

Závěrečná zkouška na unikátní dílenské lodi čeká na studenty Střední školy lodní dopravy a technických řemesel v Děčíně. Loď je jediná svého druhu v Čechách. Studenti si při zkoušce musí kromě dovednosti v dílně umět poradit třeba i při vázání uzlů.

Dalším z úkolů při závěrečných zkouškách bylo seřizování motoru. „Seřizujeme vstřikovač, celé palivové ústrojí, startovali jsme motor, teď seřizuji ventily a pak bych se měl vrhnout ještě na startér,“ popisuje jeden ze studentů, Martin Ledvina.

Důležitou částí praktické zkoušky je vázání lan a uzlů. „Udělej lodní smyčku, nebo-li křížovou osmu, v ruce!“ zní povel zkoušejícího Miroslava Koška.

Budoucí lodníci skládají zkoušky přímo na lodi

Studenti si uzly, které mají udělat, losují. „Mají pět uzlů. Než zapletou oko, tak to trvá třeba hodinu,“ popisuje Košek a dodává: „Alfou a omegou je, aby zapletli řádně tady to ocelové lano, na tom se dá nahnat nejvíc bodů.“

Mladí lodníci skládají zkoušky na dílenské lodi. Ta je 80 metrů dlouhá, je na ní několik dílen a kotví v Děčíně. Právě tam je totiž jediná škola, kde se obor lodník vyučuje. O obor je velký zájem a škola si studenty vybírá.

autor: dap
Spustit audio