Bůčková sousta

Je to sice kalorická bomba, jednou za čas se to ale snese...

Suroviny:

vepřový bůček

kmín

sůl

cibule

případně česnek

1 lžíce sádla

Postup:

  1. Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na sousta.
  2. Na sádlo dáme nakrájenou cibuli, krátce osmahneme a pak vložíme bůčková sousta. Osolíme, přidáme kmín, případně plátky česneku, opečeme, mírně podlijeme horkou vodou a dáme do trouby péct. Hlídáme, aby se tekutina zcela neodpařila.
  3. Když je maso měkké, ještě na chvíli odklopíme a dopečeme pěkně do zlatova. Podáváme teplé s kouskem chlebem a třeba s křenem nebo jako klasickou pečeni s knedlíkem a zelím nebo špenátem. Chutnají i za studena, využít je můžeme i jako základ pomazánky.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.