Buchty s tvarohem

S těmi by se dostal Honza pěkně daleko!

Suroviny:

500 g hladké mouky

1 sušené droždí

250 ml mléka

3 lžíce cukru

3 lžíce másla

1-2 vejce podle velikosti

špetka soli

lžička strouhané citronové kůry

tuk na pekáč

náplň: 2 měkké tvarohy z alobalu

3 žloutky

1 vanilkový cukr

cukr podle chuti

hrst rozinek (namočených předem v rumu)

moučkový cukr na poprášení hotových buchet

Postup:

  1. Do prosáté mouky přidáme sušené droždí a cukr.
  2. Do vlahého mléka rozmícháme vejce, citronovou kůru, špetku soli a rozpuštěné (ne horké) máslo a tímto mlékem pak zaděláme hladké těsto.
  3. Necháme pod utěrkou v teple hodinu kynout.
  4. Mezitím umícháme náplň z tvarohu, žloutků a cukru, přidáme rozinky.
  5. Vykynuté těsto rozválíme asi na 1 cm silnou placku, rozkrájíme na čtverečky, na každý dáme náplň, dobře spojíme a klademe spojem dolů do vymaštěného pekáče. Každou buchtu ještě potřeme tukem ze všech stran. Necháme ještě asi 15 minut kynout a ve středně předehřáté troubě upečeme.
  6. Buchty vyklopíme a po zchladnutí pocukrujeme.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.