Buchty s tvarohem
S těmi by se dostal Honza pěkně daleko!
Suroviny:
500 g hladké mouky
1 sušené droždí
250 ml mléka
3 lžíce cukru
3 lžíce másla
1-2 vejce podle velikosti
špetka soli
lžička strouhané citronové kůry
tuk na pekáč
náplň: 2 měkké tvarohy z alobalu
3 žloutky
1 vanilkový cukr
cukr podle chuti
hrst rozinek (namočených předem v rumu)
moučkový cukr na poprášení hotových buchet
Postup:
- Do prosáté mouky přidáme sušené droždí a cukr.
- Do vlahého mléka rozmícháme vejce, citronovou kůru, špetku soli a rozpuštěné (ne horké) máslo a tímto mlékem pak zaděláme hladké těsto.
- Necháme pod utěrkou v teple hodinu kynout.
- Mezitím umícháme náplň z tvarohu, žloutků a cukru, přidáme rozinky.
- Vykynuté těsto rozválíme asi na 1 cm silnou placku, rozkrájíme na čtverečky, na každý dáme náplň, dobře spojíme a klademe spojem dolů do vymaštěného pekáče. Každou buchtu ještě potřeme tukem ze všech stran. Necháme ještě asi 15 minut kynout a ve středně předehřáté troubě upečeme.
- Buchty vyklopíme a po zchladnutí pocukrujeme.
Související
-
Buchta z ananasového kompotu
Taky neodoláte slevě a už máte ve spíži pět plechovek s ananasovým kompotem? Upečte si šťavnatou buchtu…
-
Kakaová buchta s kokosem
Vítaná variace pro ty, kterým se zdá klasický piškot příliš suchý. Vláčný moučník příjemně překvapí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.