České buchty s tvarohem
Víte přece, že Honza s buchtami v ranečku překonal všechny trable!
Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky
1 lžíce hladké mouky
2 lžíce cukru
1 sáček sušeného droždí
1 vejce
1 hrnek mléka
2 lžíce tuku (olej nebo rozpuštěné máslo)
špetka soli
náplň: 1 měkký tvaroh, 1 vejce, 3 vrchovaté lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, hrst rozinek
tuk na pekáček
Postup:
- Do mísy dáme obě mouky, droždí, cukr, promícháme a pak přidáme vejce, mléko, tuk a špetku soli. Zaděláme hladké těsto a necháme pod utěrkou v teple kynout asi hodinu.
- Tvaroh smícháme s cukrem, vejcem, vanilkovým cukrem a rozinkami.
- Z vykynutého těsta odebíráme stejně velké kousky, zploštíme je, poklademe je nádivkou, zabalíme a klademe do dobře vymaštěného pekáče. Tukem potřeme i strany buchet, aby se nespekly. Vychytávka: do pekáče nalijeme trochu oleje, můžeme ho vylepšit kouskem rozpuštěného másla a pekáč na jedné straně jen mírně podložíme. Tuk steče k okraji a v tom pak buchty omočíme a klademe k horní hraně, nejlépe spojem dolů.
- Dáme do středně předehřáté trouby a upečeme do zlatova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.