Bůček s ananasem

Suroviny: 120dkg vepřového bůčku i s kůží, sůl, 4 lžíce světlé sojové omáčky, 5 lžic ananasové šťávy, lžička kari koření, 1 menší ananas, 250 g mletého vepřového masa, 3dkg strouhanky, 2 vejce, 2 lžíce hořčice, 1 lžíce tymiánu, hrubě namletý pepř, 250ml masového vývaru, 3 snítky tymiánu a půl kila šalotky.

Postup: Maso omyjeme, osušíme a kůži nařízneme do mřížek. Do povrchu vetřeme sůl. Na vnitřní straně maso nařízneme a rozložíme do plátu. Rozmícháme si sojovou omáčku, ananasovou šťávu a kari. Touto směsí maso pokapeme a necháme 2 hodiny odležet. Ananas nakrájíme na kostičky. Polovinu kostiček rozmixujeme a smícháme s mletým masem, strouhankou, vejci, hořčicí, tymiánem a pepřem. Troubu předehřejeme na 225 stupňů. Maso naplníme nádivkou, stočíme, převážeme, dáme do pekáčku a podlijeme. Přidáme tymián a pečeme asi hodinu a čtvrt. Po 45 minutách přidáme oloupané šalotky a zbylé kostičky ananasu. Během pečení občas přeléváme šťávou.

autor: Petr Novotný

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.