Brokolicový krém
Vaříme na zeleno, je Zelený čtvrtek!
Ingredience
- 1 brokolice
- 2-3 brambory
- 1 malá cibule
- 200 ml šlehačky
- 3 lžíce másla
- sůl nebo 2 bujonové kostky
- mírně ztvrdlé pečivo na krutony
Postup:
- Na 2 lžicích másla osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené brambory a brokolici, přilijeme litr horké vody a buď osolíme nebo přidáme bujónové kostky a uvaříme do měkka.
- Mezitím si na zbytku másla opečeme na drobné kostičky nakrájené pečivo na krutony.
- Měkkou zeleninu rozmixujeme, přilijeme šlehačku a necháme přejít var.
- Na talíři přidáme pažitku nebo petrželku a krutony. Ty je lepší podávat zvlášť, aby se v polévce rychle nerozmočily.
Související
-
Jahelná polévka
Jáhly jsou trochu opomíjená surovina, ale neškodí čas od času je zařadit do jídelníčku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.