„Bratrská pomoc“ v roce 1968 a historická chvíle ústeckého rozhlasu

21. srpen 2018

Přesně před 50 lety začala okupace Československa armádami Varšavské smlouvy. Pamětníci se shodují na jednom – byla to hvězdná chvíle Československého rozhlasu.

V práci byly stovky redaktorů, hlasatelů i techniků a rádio se stalo jedním ze symbolů doby. Hodně dlouho například trvalo, než okupanti objevili, odkud se vysílá z Ústí nad Labem.

To vysílalo ještě dlouho poté, co okupační vojska ostatní regionální studia obsadila. Ústecký rozhlas jako první informoval o tom, že prezident Ludvík Svoboda odlétá do Moskvy pro vězněné představitele státu – tuto informaci krátce poté citovaly s odkazem na ústecké vysílání i další evropské rozhlasové stanice.

Mirek Kovářík, Antonín Bém, Jan Dušek, Karel Preisler, Antonín Strnad ­to jsou jen někteří z redaktorů krajského studia Československého rozhlasu v Ústí nad Labem, kteří z srpnu 1968 informovali veřejnost o tom, co se děje.

Všichni jmenovaní zaplatili za svoje angažmá vyhazovem z rozhlasu a doživotním zákazem práce před mikrofonem. Z doživotí nakonec byl „jen“ 21 let, ale ne každému z nich bylo dopřáno se po roce 1989 do rozhlasu vrátit.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související