Brambory se smetanou

Luxusnější příloha – ale dají se jíst i samotné.

Suroviny:

1 kg dobrých brambor

250 ml tučné smetany – šlehačky

bylinky podle chuti

sůl

olej

Postup:

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenčí kolečka.
  2. Zapékací mísu nebo pekáček vymažeme olejem, poklademe na dno plátky brambor, mírně osolíme, posypeme sekanými bylinkami a pokapeme smetanou.
  3. Znovu dáme vrstvu bramborových plátků, osolíme, dáme bylinky, zakapeme smetanou a pokračujeme do vypotřebování surovin. Povrch ještě pokapeme zbytkem smetany a dáme do předehřáté trouby péci.
  4. Pečeme pěkně do růžova – asi 40-45 minut. Podáváme jako přílohu k masovým pokrmům nebo se zeleninovým salátem jako samostatné jídlo.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.