Brambory se smetanou
Luxusnější příloha – ale dají se jíst i samotné.
Suroviny:
1 kg dobrých brambor
250 ml tučné smetany – šlehačky
bylinky podle chuti
sůl
olej
Postup:
- Brambory oloupeme a nakrájíme na tenčí kolečka.
- Zapékací mísu nebo pekáček vymažeme olejem, poklademe na dno plátky brambor, mírně osolíme, posypeme sekanými bylinkami a pokapeme smetanou.
- Znovu dáme vrstvu bramborových plátků, osolíme, dáme bylinky, zakapeme smetanou a pokračujeme do vypotřebování surovin. Povrch ještě pokapeme zbytkem smetany a dáme do předehřáté trouby péci.
- Pečeme pěkně do růžova – asi 40-45 minut. Podáváme jako přílohu k masovým pokrmům nebo se zeleninovým salátem jako samostatné jídlo.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.