Bramborový kuba

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Bramborový kuba Boženy Tompichové
0:00
/
0:00

Do toho pravého štědrovečerního je ještě čas, ale zkuste bramborovou variantu.

Ingredience
  • necelé kilo brambor
  • miska čerstvých hub nebo dvě hrsti sušených
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • sklenka mléka
  • případně 2-3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • sádlo

Postup:

  1. Brambory uvaříme ve slupce, pak oloupeme a nakrájíme na plátky.
  2. Zatímco se vaří brambory, nakrájíme cibuli, zpěníme ji na 2 lžicích sádla, přidáme očištěné a nakrájené houby, opepříme a okmínujeme, mírně podlijeme a udusíme. Pokud použijeme houby sušené, namočíme je předem přes noc a postupujeme s nimi stejně. Po udušení podle chuti osolíme.
  3. Pekáček nebo zapékací mísu vymažeme sádlem, na dno naskládáme polovinu plátků brambor, rovnoměrně pokryjeme dušenými houbami, můžeme přidat na plátky nakrájený česnek a zakryjeme druhou polovinou brambor.
  4. V mléce rozkvedláme vejce, mírně osolíme a přelijeme na brambory s houbami. V předehřáté troubě upečeme.

Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever a Božena Tompichová.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...