Bramborový kuba

Do toho pravého štědrovečerního je ještě čas, ale zkuste bramborovou variantu.

Ingredience
  • necelé kilo brambor
  • miska čerstvých hub nebo dvě hrsti sušených
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • sklenka mléka
  • případně 2-3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • sádlo

Postup:

  1. Brambory uvaříme ve slupce, pak oloupeme a nakrájíme na plátky.
  2. Zatímco se vaří brambory, nakrájíme cibuli, zpěníme ji na 2 lžicích sádla, přidáme očištěné a nakrájené houby, opepříme a okmínujeme, mírně podlijeme a udusíme. Pokud použijeme houby sušené, namočíme je předem přes noc a postupujeme s nimi stejně. Po udušení podle chuti osolíme.
  3. Pekáček nebo zapékací mísu vymažeme sádlem, na dno naskládáme polovinu plátků brambor, rovnoměrně pokryjeme dušenými houbami, můžeme přidat na plátky nakrájený česnek a zakryjeme druhou polovinou brambor.
  4. V mléce rozkvedláme vejce, mírně osolíme a přelijeme na brambory s houbami. V předehřáté troubě upečeme.

Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever a Božena Tompichová.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.