Bramborový kuba
Do toho pravého štědrovečerního je ještě čas, ale zkuste bramborovou variantu.
Ingredience
- necelé kilo brambor
- miska čerstvých hub nebo dvě hrsti sušených
- 2 vejce
- 1 cibule
- sklenka mléka
- případně 2-3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- kmín
- sádlo
Postup:
- Brambory uvaříme ve slupce, pak oloupeme a nakrájíme na plátky.
- Zatímco se vaří brambory, nakrájíme cibuli, zpěníme ji na 2 lžicích sádla, přidáme očištěné a nakrájené houby, opepříme a okmínujeme, mírně podlijeme a udusíme. Pokud použijeme houby sušené, namočíme je předem přes noc a postupujeme s nimi stejně. Po udušení podle chuti osolíme.
- Pekáček nebo zapékací mísu vymažeme sádlem, na dno naskládáme polovinu plátků brambor, rovnoměrně pokryjeme dušenými houbami, můžeme přidat na plátky nakrájený česnek a zakryjeme druhou polovinou brambor.
- V mléce rozkvedláme vejce, mírně osolíme a přelijeme na brambory s houbami. V předehřáté troubě upečeme.
Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever a Božena Tompichová.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka