Černý kuba

Nestihli jste letos kubu na Štědrý den?

Suroviny a postup:Propláchneme čtvrt kg krupek (někde používají kroupy) a v osolené vodě uvaříme doměkka - pozor, dost nabudou. Předem si namočíme hrst sušených hub, pak je překrájíme a na cibulce s máslem podusíme. V míse nebo už přímo v hlubším pekáčku smícháme krupky s houbami, okořeníme utřeným česnekem, majoránkou, podle chuti někdo přidává pepř nebo tlučený kmín a 3-4 lžíce sádla, které se na teplých krupkách rozehřeje. Promícháme, dáme zapéci a podáváme s kyselou okurkou nebo kysaným zelím.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.