Botanická zahrada v Teplicích otevřela skleníky. Pro návštěvníky nachystala také mnoho novinek

26. květen 2021 09:16

Návštěvníci Botanické zahrady v Teplicích se už můžou podívat i do skleníků. Vládní protiepidemická opatření je uzavřela v polovině prosince. Venkovní prostory mohla zahrada otevřít 13. dubna, vnitřní expozice až tento týden.

Vedení botanické zahrady, kterou zřizuje město Teplice, pro návštěvníky připravuje nové zážitkové programy, koncerty, výstavy nebo speciální prohlídky pro školy.

„Co se teď dělá za práci? Právě se osazuje záhon, zaměřený na flóru chilské pouště Atacama,“ popisuje Hana Šedivá, která právě do venkovní expozice nosí nové kameny.

Otevřené už jsou také skleníky – letos poprvé, po více než pětiměsíční pauze.

„Určitou dobu je člověk rád, protože má klid na práci. Nemusíte všechno uklízet – ty hadice, košťátka. Je to fajn, když potom přijdou návštěvníci, kochají se a chválí nám to,“ shrnuje Šedivá.

Na návštěvníky zahrady čeká nový informační systém

Jedním z návštěvníků je Karel Nohejl z Hradce Králové. Do Teplic jezdí do lázní a vrací se i do botanické zahrady.

„Nestihl jsem už tulipány, ty už jsou odkvetlé. Ale samozřejmě expozice v sklenících, ty jsou naprosto fenomenální. Nenechal jsem nic náhodě, tak jsem sem volal, a setkal jsem se s velice příjemným přístupem, kdy jsem byl upozorněn na to, že 25. května to bude první den, kdy budou otevřeny i vnitřní expozice,“ popisuje. Nohejl.

Poprvé tak návštěvníci viděli i nový informační systém, který je ve sklenících už od prosince.

„V pravém horním rohu najdou lidé QR kód, kam stačí přiložit chytrá telefon s fotoaparátem a objeví se další informace o té rostlině nebo lokalitě. Po sklenících jich máme zhruba 60, ve venkovních pak 40 s tím, že ještě přibyde značení akvárií a terárií – tam to bude ke každé rybě zvlášť, takže se dá říct, že takových 120 cedulí,“ popisuje ředitel botanické zahrady Petr Šíla.

Informace na tabulkách jsou vedle češtiny taky v němčině a angličtině. Zhruba v polovině června se pak objeví i v novém skleníku pro skalničky.

Spustit audio

Související