Kdo si chce v těchto podzimních dnech trochu zlepšit náladu, může zajít třeba do botanické zahrady v Teplicích

18. říjen 2020

Jedním z mála míst, která zůstávají otevřená, jsou botanické zahrady. V těchto dnech plných zpráv o stoupajícím počtu lidí infikovaných koronavirem, tam můžete přijít na jiné myšlenky.

„Venku mít roušku nemusíte, ale platí skupinky do šesti osob s výjimkou rodin. Ve vnitřích prostorech je třeba mít zakrytá ústa a nos, a aby nedocházelo k větší kumulaci lidí, sledujeme návštěvnost pomocí vstupenkového systému,“ shrnul ředitel Petr Šíla.

Venku na zahradě je i kurátor Jan Ptáček: „Můžeme tu vidět jiřinky, které budou kvést až do mrazu, stejně tak jako hvězdnice – astry – které krásně barevně prozáří celý podzim. A pak samozřejmě barevné listí, kde najdeme barvy od žluté až po červenou,“ okomentoval záplavu barev v těchto šedivých dnech.

Na jiné myšlenky se dá přijít i ve třech sklenících, kde jsou rostliny ze suchých oblastí, tropů a subtropů.  „Chtěli jsme vidět tu rozmanitou přírodu a také je to tím, že všechno ostatní je zavřené,“ okomentovali, co je do zahrady přivedlo, návštěvníci Renata a Honza.

Botanická zahrada ale musela zrušit akce, třeba tvořivé dny. Ovšem ne bez náhrady: „Například na Facebooku běží naše video, jak si vyrobit podzimní ozdobu. Nejúspěšnějšího tvořivce, který nám umístí fotografii pod příspěvek s videem, odměníme roční vstupenkou. Ani o přednášky nikdo nepřijde, budou také přístupné online,“ popisuje ředitel Petr Šíla.

Od úterý pak skleníky botanické zahrady oživí připomínka deseti významných přírodovědců ve stylu mexických oslav svátku mrtvých.

autoři: Gabriela Hauptvogelová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související