Blansko: Sklepy se strašidlem

10. červen 2007

Na zámku v jihomoravském Blansku prý mají strašidlo. Není to však žádná zlomyslná bytost. Ti, kdo ho viděli říkají, že vlastně ani nestraší. Jen se pořád tak zvláštně usmívá.

Všechno začalo obnovou skoro čtyřicet let staré poškozené fasády zámku. Když ji začali dělníci otloukat, objevili malá okénka, vedoucí do dvou zazděných sklepů. Otvory byly příliš malé na to, aby se jimi mohl protáhnout člověk, a tak muzejníci, kteří na blanenském zámku sídlí, zapojili do výzkumu i moderní techniku. Jedním z okének nechali do zazděného sklepa vsunout sondu se světlem a malou kamerou. Ta nějakou dobu propátrávala podzemní prostory bezvýsledně, dokud se v jejím zorném poli neobjevila - tvář smějícího se strašidla, vysekaná do zdi. Kdo ji tam vytesal? Jedná se snad o nějakou zcela konkrétní nadpřirozenou bytost?
Jak píše Martin Stejskal ve svém průvodci Labyrintem tajemna, na Blansku kdysi žil jakýsi ctižádostivý vladyka, který chtěl mít nejkrásnější hrad v okolí. Zvlášť na sklepech prý mu záleželo! Upsal proto svou duši pohanskému bohu Černobohovi, který pro něj měl honosné sídlo postavit. Černoboh se dal okamžitě do práce, když v tom uslyšel jakýsi zpěv a modlitby, ze kterých mu běhal mráz po zádech. Zahleděl se do dálky a spatřil přicházet procesí s Cyrilem a Metodějem, soluňskými bratry a věrozvěsty. V tu chvíli poznal, že jeho vláda na Moravě končí a vztekle mrštil o zem kamenem, který právě držel v ruce. Ten kámen prý u Blanska trčí ze země dodnes.
Co bylo dál? To už se v pověsti nepraví. Třeba se Černoboh ukryl do blanenských sklepů a navěky tam zkameněl, s křivým úšklebkem ve tváři. Podle verze zaměstnanců muzea jde však spíš o výtvor některého z dělníků, zazdívajících kdysi zámecké sklepy. Snad si chtěl vystřelit z lidí, kteří vstup do podzemních prostor po letech znovu odkryjí. A blanenští muzejníci takové plány opravdu mají. Ze starých nákresů vědí, že pod jejich zámkem je zazděných sklepů ještě víc. Rádi by je postupně objevili, zpřístupnili a v budoucnu nějakým smysluplným způsobem využili.
Nejen jako domov pro strašidlo.

Prameny:
Zpráva ČTK z 29.5.2007
Martin Stejskal: Labyrintem tajemna aneb Průvodce po magických místech Československa. Praha 1991.

Pravidelná rubrika Kratochvilná vyprávění o tajemných místech se vysílá v rámci každého druhého Planetária v měsíci.

autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.