„Bezobalový“ obchod začal fungovat v Ústí nad Labem

12. únor 2018

V Ústeckém kraji jsou už dva obchody, kam si lidé musejí přinést na potraviny vlastní nádoby. Po Litoměřicích vznikl další „bezobalový“ obchod v Ústí nad Labem. Zákazníci tam chodí se sáčky, krabičkami nebo sklenicemi. Majitelé těchto dvou obchodů v Ústeckém kraji nechtějí zatěžovat planetu jednorázovými, především plastovými, obaly, které se v přírodě špatně rozkládají. Nový ústecký obchod prý nemá o zákazníky nouzi, přestože funguje teprve od začátku února.

„Chtěl jsem jen nahlédnout, ale hned jsem si něco koupil. A budu se sem určitě vracet – protože si sám peču chleba, a tady mají zajímavý výběr mouk. Líbí se mi ten nápad, že se neplýtvá plastovými obaly,“ hodnotí Luboš Malý.

Kromě potravin a pochutin si z barelů můžou lidé natočit i olej nebo prostředky na mytí nádobí nebo praní.

Terezu Matouškovou překvapil zájem lidí o jejich obchod: „Převažují lidé, kteří jsou tím zatím úplně nedotčení, jen o tom slyšeli a přišli se zeptat, jak to vůbec funguje. Je vidět, že to lidem není jedno, že se o toto téma zajímají. Chodí k nám i starší lidé, nebo lidé, kteří žijí sami – ti kvitují možnost koupit si ne kilo, ale třeba jen půl kila nějaké suroviny.“

"Bezobalový" obchod v Ústí nad Labem

Podobných obchodů je v republice několik – podle další spolumajitelky, Pavly Lorenzové, si proto firmy na dodávky ve velkém, místo v různých krabicích, lahvičkách, nebo sáčcích, většinou už zvykly.

„Většinou vozí zboží ve velkých pytlích, s některými máme domluveno, že nádoby, které používají na převoz, jsou zálohované a vratné. Samozřejmě jsou i menší, lokální dodavatelé – s těmi se snažíme domluvit. Je to postupná práce,“ konstatuje Matoušková.

Součástí obchodu je i malá kavárna ve stejném duchu. Třeba kávu s sebou si lidé odnášejí v zálohovaných kelímcích z bambusu. A účtenku si můžou nechat poslat mailem místo vytištění na papír.

autor: hau
Spustit audio