Bezdomovci v Ústí nad Labem se mají opět kde schovat před mrazem. Ubytovna Samaritán znovu otevřela

2. prosinec 2021 13:22

S nástupem zimního počasí se lidé bez domova stále častěji přes noc uchylují do nocleháren různých azylových domů. V Děčíně mohou bezdomovci přespat v nízkoprahovém centru Jonáš, noclehárnu znovu otevřelo po několika letech. V Ústí nad Labem se pro ně po téměř měsíci nařízené karantény znovu otevřela ubytovna Samaritán.

„Roušku! Jak to, že jste bez roušky? Když vylezete z pokoje, musíte mít roušku,“ upozorňuje zástupkyně vedoucího domu Samaritán Petra Horváthová jednoho z klientů, aby si nasadil ochranu dýchacích cest a dodává: „Bereme je teď opravdu všichni – testovaní, netestovaní, očkovaní, neočkovaní.“

Klienti takového zařízení si prostě placené testy dovolit nemohou. „Bojíme se toho, že bude další karanténa, protože to se prostě nedá uhlídat,“ konstatuje Horváthová.

Karanténa v azylovém domu je náročná jen pro klienty, tak pro zaměstnance

„No, pro nás klienty azylových domů je to dost náročné, protože jsou kolikrát vyhlášené karantény, takže jsou pak veškeré služby omezené,“ shrnuje 32letá klientka Pavlína. Po čtyřtýdenní karanténě se sem mohla na noc opět vrátit.

„Když to bylo omezený, tak nás potkávali policajti, kteří nás posílali na azylové domy, které byly uzavřené kvůli karanténám a tak. Podle mě tam není nějaká společná domluva,“ krčí rameny Pavlína a pokračuje: „Pendluju mezi Litoměřicemi a Ústím – buď je to otevřené tady, nebo tam.“

Lehké to nebylo ani pro personál charitního domu. „Měli jsme uzavřený celý azylový dům, klienti bohužel nesměli nikam vycházet, ani být s někým v kontaktu. Museli být jen na těch svých pokojích. Zajišťovali jsme jim stravu třikrát denně – bylo to trochu náročné, jak pro zaměstnance, tak pro klienty, ale zvládli jsme to. Pozitivních tu bylo asi 7 lidí,“ shrnuje zástupkyně vedoucího.

Noclehárnu už otevřeli také v Děčíně na Starém městě.

„Bude to jen provizorní, na karimatkách ve dvou místnostech. Kdyby bylo víc klientů, tak by to bylo na chodbách,“ vysvětluje nízkoprahového centra Jonáš Šárka Malevičová.

Ze 113 klientů, kteří centrum loni využívali, onemocněli nemocí covid-19 dva lidé.

Spustit audio

Související