Tepličtí bezdomovci hledají nová místa k nocování. Přišli o dlouholetý azyl v Mlýnské ulici

19. červenec 2021 09:00

Tři desetiletí nedostavěná lázeňská budova v Teplicích je zbouraná. Objekt v Mlýnské ulici nedaleko divadla proto opustili i bezdomovci, kteří se tam postupně zabydleli. Šlo o zhruba padesátku lidí, kteří si ze dne na den museli najít nová místa k přenocování.

„Já jsem na jednu stranu rád, že to zbourali. Protože aspoň něco udělám. Kdyby to nezbourali, tak tam pořád budu. Teď mám vlastně důvod udělat něco novýho,“ komentuje demolici pan Jiří, jeden z teď už bývalých dlouholetých obyvatel ruiny v Mlýnské ulici.

Jeho výhodou je, že má občanský průkaz, takže si sehnal práci. „V sobotu jdu na noční, budu makat. Jdu sem na tu třídírnu, na brigádu. Musím si zjistit, kolik si ještě k podpoře mohu vydělat a půjdu tam – potřebuji ušetřit peníze, ale já je neušetřím, já to utratím,“ dodává pan Jiří. Peníze přitom potřebuje na to, aby si mohl pronajmout byt. Zatím přebývá na chodníku u kontejneru.

Jeho bývalý spolubydlící z Mlýnské se obává říct své jméno i místo, kam se přesunul: „Nebudu mluvit – nevíte, kdo vás pak chytne. Ale jo, nové místo jsem si našel, na trávě někde.“

Lidé bez domova teď hledají jiné stálejší místo k přežívání

Oba muži využívají služeb nízkoprahového denního centra neziskové Květiny, které vede Barbora Vernerová.

„Nevěděli, kam se přemístit, tak se spíš tak jako rozprchnuli po městě. Teď jsou ve fázi hledání nějakého jednoho místa, kde by zas mohli chvíli být,“ popsala Vernerová.

Podle Oty Kovandy, vedoucího centra pro pomoc narkomanům White Light, byl dům v Mlýnské ulici v podstatě v Teplicích poslední, kde lidi bez domova přebývali. Právě proto bylo rychlé bourání tak kritické.

„Protože teď už opravdu neměli kam se schovat – jsou buď někde v těch skalách směrem na Prosetice, nebo po loukách a po okolí Teplic. Snažili jsme se s nimi spolupracovat na tom, aby se nezabydlovali v parcích nebo středu města, ale aby to byla místa, kde by co nejméně vadili,“ popsal Kovanda.

Přesto městská policie podle mluvčího města Robina Röhricha problémy zaznamenala: „Na pěti místech vyzvali ty obyvatele k odklizení toho nepořádku, a ve chvíli, kdy neuposlechli, nechali hned ten prostor vyčistit odborem životního prostředí.“

Spustit audio

Související