Během listopadu nasadí ústecký krajský dopravce na své linky nové autobusy

24. říjen 2019 15:41

Dopravní společnost Ústeckého kraje už převzal od firmy Scania všechny objednané autobusy. Celkem jde o 71 vozů, které chce nasadit do provozu během listopadu.

„Naplněné jsou 4 smlouvy se společností Scania – dodali nám už 71 autobusů. Aktuálně se školí řidiči, autobusy se polepují reklamou pro Dopravu Ústeckého kraje a jakmile to půjde, budou nasazeny do ostrého provozu,“ potvrdil vedoucí krajského odboru dopravy Jindřich Franěk.

Vedle vozů Scania objednal krajský dopravce ještě 90 autobusů značky Iveco. Celkově má nákup vyjít na zhruba 1 miliardu korun.

Pořízení autobusů ale provázejí problémy. Už na jaře zrušil antimonopolní úřad, kvůli údajně diskriminačním podmínkám, rámcové smlouvy na nákup autobusů. Proti tomu podal kraj správní žalobu.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže o jednotlivých kupních smlouvách na nové autobusy dosud nerozhodl. Jak už ale před časem uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda, proti žalobě ze strany Ústeckého kraje je úřad připravený se bránit.

Krajský dopravce chce nové autobusy nasadit na linkách v regionech, ve kterých převzal dopravu po společnosti TD Bus, dříve BusLine. Dosud využívá pronajaté autobusy.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související