Od poloviny prosince bude možné jezdit v kraji jen na jízdenky Dopravy Ústeckého kraje

10. říjen 2019

Cestující v Ústeckém kraji se musí od poloviny prosince připravit na několik změn. Vedle Českých drah budou na některých tratích jezdit také soukromí dopravci. Celkem tak bude v kraji působit pět železničních přepravců. Změny se ale dotknou i jízdenek.

„Tento tarif by měl být pro cestující výhodnější – to byl smysl, proč to zavádíme,“ komentoval změny v uznávání jízdenek v Ústeckém kraji komunistický náměstek hejtmana Jaroslav Komínek z KSČM.

Nově tak budou dopravci v rámci kraje uznávat v osobních a spěšných vlacích pouze jízdenky dopravy Ústeckého kraje. U dálkových vlaků ale budou výjimky. V některých spojích totiž budou platit i jízdenky Českých drah.

„Jako příklad uvedu trasu Ústí nad Labem – Děčín nebo Ústí nad Labem – Chomutov. Tyto jízdenky ale budou platit pouze v dálkových vlacích a nebudou uznávány v osobním vlaku. Pokud tedy cestujícímu rychlík ujede, bude muset jízdenku vrátit a pořídit si jinou – pro osobní vlak,“ říká mluvčí dopravce Petr Šťáhlavský.

Už teď ale čelí kraj kritice ze strany některých cestujících. Podle jednoho ze stěžovatelů bude nový systém nevýhodný. Pro cestování za prací z Vilsnice u Děčína do Ústí nad Labem zaplatí s In kartou ČD IN 50 za měsíční jízdenku 546 korun. Podle krajského tarifu ho ale 30 denní jízdenka vyjde na 1014 korun.

Kraj proto podle Jakuba Jeřábka z odboru dopravy bude s drahami o uznávání In karet ještě jednat: Ta kapitola ještě není uzavřena. Domníváme se, že do konce října bude jasněji. Čekáme ještě na projednávání s Českými drahami.“

České dráhy jsou ale připravené cestujícím nevyužité In karty proplatit.

„Cestujícím, pro které se stane v důsledku změn aplikace In 25 nebo In 50 nadále zbytečná nabízíme vrácení ceny za aplikace – vrátíme poměrnou část peněz za dobu, kterou nevyužijí,“ zmínil Petr Šťáhlavský z Českých drah.

O tom, jakou jízdenku si pro cestu pořídit, má být podle Jakuba Jeřábka dostatečně poučená obsluha přepážek na nádražích.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související