Batátové hranolky
S různými dipy je to příjemná „mňamka“.
Ingredience
- 1 velký batát
- 1 vanička tvarohu
- 2 lžíce majonézy
- česnek, kečup, pažitka nebo petrželka, niva
- sůl
- trochu oleje
Postup:
- Batát oloupeme, nakrájíme na plátky a pak na hranolky a dáme na pečicí papír na plechu, lehce pokapeme olejem, osolíme.
- Ve středně vyhřáté troubě upečeme do měkka.
- Mezitím si připravíme dipy – do tvarohu vmícháme majonézu, jemně osolíme, rozdělíme do misek a ochutíme – jednu část utřeným česnekem, druhou kečupem, třetí nasekanou pažitkou nebo petrželkou. Dobrá je i kombinace se strouhaným sýrem nivou – pak ale méně solíme.
- U stolu si každý namáčí hranolky podle své chuti nebo podáváme všechny dipy všem rovnou na talíř.
Související
-
Zařaďte do svého jídelníčku batáty. Jsou zdravé a nemusí se loupat
Zkuste někdy vyměnit klasické brambory za batáty. Mají totiž trochu nasládlou chuť, kterou ozvláštní váš jídelníček. Navíc jsou plné vitamínů i minerálů.
-
Rozmarýnové batáty
Batáty můžeme použít všude, kam se hodí brambory. Jejich příjemně nasládlá chuť vás překvapí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.