Bábovka „pětadvacítka“
Taky jí můžeme říkat bábovka tvarohová, ale 25 hlásí množství potřebných surovin včetně toho tvarohu. My ovšem uvádíme suroviny v gramech – na množství to nic nemění.
Suroviny:
250 g hrubé mouky
250 g másla
250 g cukru
250 g tvarohu měkkého
4-5 vajec podle velikosti
1 kypřicí prášek
tuk a mouka do formy
Postup:
1. Vymažeme a vysypeme si formu.
2. Utřeme máslo s cukrem a se žloutky, pak přidáme tvaroh a ještě chvíli třeme.
3. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
4. Přidáme mouku s prosátým práškem do tvarohové hmoty, nakonec zlehka vmícháme sníh.
5. Těsto dáme do připravené formy a ve vyhřáté střední troubě pečeme. Propečení zkoušíme špejlí, pokud ji z těsta vytáhneme suchou, je bábovka upečená.
6. Vyklopíme z formy, po vystydnutí pocukrujeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.