Bábovka „pětadvacítka“

Taky jí můžeme říkat bábovka tvarohová, ale 25 hlásí množství potřebných surovin včetně toho tvarohu. My ovšem uvádíme suroviny v gramech – na množství to nic nemění.

Suroviny:
250 g hrubé mouky
250 g másla
250 g cukru
250 g tvarohu měkkého
4-5 vajec podle velikosti
1 kypřicí prášek
tuk a mouka do formy

Postup:

1. Vymažeme a vysypeme si formu.

2. Utřeme máslo s cukrem a se žloutky, pak přidáme tvaroh a ještě chvíli třeme.

3. Z bílků ušleháme tuhý sníh.

4. Přidáme mouku s prosátým práškem do tvarohové hmoty, nakonec zlehka vmícháme sníh.

5. Těsto dáme do připravené formy a ve vyhřáté střední troubě pečeme. Propečení zkoušíme špejlí, pokud ji z těsta vytáhneme suchou, je bábovka upečená.

6. Vyklopíme z formy, po vystydnutí pocukrujeme.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.