Avokádový salát

Tady se vyplatí pohlídat slevové akce…

Ingredience
  • 1 větší, zralé, ale ještě pevné avokádo
  • 1 malá cibule
  • 5-6 cherry rajčat
  • Na dresink: 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička krémového balzamika, 1 lžička medu, půl lžičky dijonské hořčice, sůl, pepř

Postup:

  1. Avokádo podélně nakrojíme po celém obvodu, v dlaních jím pootočíme a v jedné polovině zůstane pecka – do té zasekneme nůž a vyndáme ji nebo opatrně vydlábneme lžičkou.
  2. Dužiny vyndáme ze slupky pomocí lžíce, nakrájíme na proužky a pak na kostičky.
  3. Cibuli nakrájíme nadrobno, rajčátka překrájíme a všechno i s avokádem promícháme.
  4. Suroviny na dresink dáme do malé sklenky se šroubovacím uzávěrem a dobře protřepeme.
  5. Dresink vmícháme do salátu a podáváme s opečeným toastem.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.