Avokádový salát
Tady se vyplatí pohlídat slevové akce…
Ingredience
- 1 větší, zralé, ale ještě pevné avokádo
- 1 malá cibule
- 5-6 cherry rajčat
- Na dresink: 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička krémového balzamika, 1 lžička medu, půl lžičky dijonské hořčice, sůl, pepř
Postup:
- Avokádo podélně nakrojíme po celém obvodu, v dlaních jím pootočíme a v jedné polovině zůstane pecka – do té zasekneme nůž a vyndáme ji nebo opatrně vydlábneme lžičkou.
- Dužiny vyndáme ze slupky pomocí lžíce, nakrájíme na proužky a pak na kostičky.
- Cibuli nakrájíme nadrobno, rajčátka překrájíme a všechno i s avokádem promícháme.
- Suroviny na dresink dáme do malé sklenky se šroubovacím uzávěrem a dobře protřepeme.
- Dresink vmícháme do salátu a podáváme s opečeným toastem.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.